AFP

Facebook verwijdert Braziliaans fake news

In een poging om de verspreiding van misinformatie tegen te gaan, heeft Facebook een Braziliaans netwerk van pagina’s en profielen verwijderd met het oog op de verkiezingen in oktober. Achter het netwerk zou de Bevrijd Brazilië Beweging zitten, zo meldt Reuters.

196 pagina’s en 87 profielen, dat is de hoeveelheid valse informatie uit Brazilië die Facebook verwijderde van zijn sociale mediaplatform. De pagina’s en profielen werden aangemaakt door een gecoördineerd netwerk dat Facebook gebruikte om valse informatie te verspreiden en zo de publieke politieke opinie in Brazilië te beïnvloeden. 

De Bevrijd Brazilië Beweging?

Anonieme bronnen vertelden persagentschap Reuters dat de Movimento Brazil Livre (MBL), of de Bevrijd Brazilië Beweging achter het netwerk zou zitten. Ze verschenen op het politieke toneel in 2016 om de afzetting van toenmalig Braziliaans president Dilma Rousseff te eisen, wat uiteindelijk ook lukte. De groepering staat bekend om haar agressieve stijl van online politiek die onrust en verdeeldheid zaait in het Zuid-Amerikaanse land.

De groepering zou zich volgens bronnen klaarmaken voor de Braziliaanse algemene verkiezingen in oktober, waarbij het volk onder andere een nieuwe president verkiest. Momenteel houdt Michel Temer die ambt na de afzetting van Rousseff. Hij kan echter niet opnieuw worden verkozen omdat hij in 2016 een verbod van acht jaar kreeg om zich kandidaat te stellen omwille van verschillende corruptieschandalen. 

De strijd tegen fake news

Facebook gaf vorig jaar toe dat het platform gebruikt wordt voor “informatie operaties” die valse profielen gebruiken om de publieke opinie te beïnvloeden. Het liet weten de Braziliaanse profielen van de site te hebben gehaald na een “rigoureus onderzoek”. Er zou geen sprake zijn van buitenlandse inmenging. Leden van de Movimento beschuldigen Facebook echter van censuur. 

Meest gelezen