Videospeler inladen...

Nooit eerder verloor een bedrijf zoveel beurswaarde op 1 dag: Facebook ziet 120 miljard dollar verdampen

Het privacyschandaal rond Cambridge Analytica, minder nieuwe gebruikers en minder omzet. Die cocktail zorgde ervoor dat het aandeel van Facebook op Wall Street op één dag 120 miljard dollar kwijtspeelde. Nooit eerder verloor een bedrijf zoveel waarde op één beursdag.

Beleggers straften Facebook vannacht keihard af op de technologiebeurs Nasdaq. Facebook opende gisterenavond aan -20 procent en sloot vannacht niet veel hoger af, op -19 procent. Daardoor heeft het bedrijf maar liefst 120 miljard dollar aan beurswaarde verloren.

Nooit eerder verloor een bedrijf zoveel waarde op de beurs op één dag. Ter vergelijking: bij de beurscrash van Black Tuesday in 1929 ging in totaal (omgerekend) 200 miljard dollar verloren.

Topman Mark Zuckerberg zag zijn fortuin door de koersval met zowat 15 miljard dollar dalen. Zijn vermogen wordt nu op 71 miljard geschat.

Ter vergelijking: bij de beurscrash van Black Tuesday in 1929 ging in totaal 200 miljard dollar verloren

Hoe komt dat?

Hoe zoiets kan? Allereerst zijn er tegenvallende resultaten. Zo steeg het aantal actieve Facebook-gebruikers minder sterk dan verwacht. Ook valt de omzet lager uit dan gedacht. En dan zijn er nog de vele kosten. Die waren een pak hoger omdat Facebook meer moderators moet inhuren die onder meer zoeken naar fake news.

Tenslotte was er nog het schandaal Cambridge Analytica. Het data-analysebedrijf zou zonder toestemming de gegevens van zo'n 87 miljoen Facebook-gebruikers gekregen hebben. Het bedrijf kreeg dan ook veel kritiek op zijn lakse beleid ten aanzien van toegang tot gebruikersgegevens. Topman Mark Zuckerberg beloofde beterschap.

Het aandeel Facebook bereikte eerder deze week nog een recordhoogte.  Dat record lijkt door de verwachte koersval weer ver weg.

Herbekijk hier de analyse van Bram Vandeputte in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen