Het Europese gps-systeem Galileo: mijlpalen van een satellietendroom

Vandaag werden 4 Galileo-satellieten gelanceerd vanop  de basis Kourou in Frans-Guyana. Het is het voorlopige sluitstuk van een Europees miljardenproject om minder afhankelijk te zijn van het Amerikaanse gps-systeem. Voortaan is Galileo continu beschikbaar over de hele wereld. Het project liep niet altijd van een leien dakje. Een chronologisch overzicht van de mijlpalen van Galileo. Klik op de icoontjes voor meer informatie.

Galileo 1999

Galileo duikt voor het eerst op als naam voor een Europese gps-variant. ESA-Ingenieurs werken de eerste concepten uit.

Amerika is not amused 2002

De Amerikanen zijn not amused met het nieuws uit Brussel. Het pentagon kan het eigen gps-systeem indien nodig uitschakelen voor derden in oorlogsgebied. Een open Europese, civiele variant, maakt de Amerikanen zenuwachtig. Er wordt druk gelobbyd en op een bepaald moment verklaart de Galileo-woordvoerder zelfs: “Galileo is bijna dood”.

Goedgekeurd door Europese Unie 2003

Na een aantal toegevingen aan Washington, wordt het project toch officieel goedgekeurd door de Europese Unie en het Europese ruimteagentschap ESA.

Testsatelliet wordt gelanceerd 28 december 2005

Een belangrijke mijlpaal in het Galileo-project: de eerste testsatelliet wordt gelanceerd vanop de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan.


Hoog prijskaartje maart 2011

De kosten voor Galileo blijken bijna 2 miljard euro hoger te liggen dan begroot. Sommige lidstaten of geldschieters trekken het project in twijfel of willen op zijn minst dat er wordt bespaard. Oorspronkelijk wordt op Galileo een prijskaartje geplakt van 3,4 miljard euro. Dat zal uiteindelijk oplopen tot zo’n 10 miljard.

Europese Unie start tekenwedstrijd april-mei 2011

De Europese Unie start een tekenwedstrijd. Kinderen uit alle 27 EU-landen kunnen hun tekening, met als thema ruimtevaart, insturen. 27 satellieten van het Galileo-project krijgen de namen van de 27 winnaars. Voor België is dat Thijs.


Winnaar Thijs

Belgische winnaar Thijs

Thijs wordt gelanceerd 21 oktober 2011

Thijs wordt als eerste echte Galileo-satelliet gelanceerd, samen met satelliet Natalia.


Belangrijke dag voor Galileo 12 maart 2013

Een belangrijke dag voor Galileo: voor het eerst wordt een locatie op de grond bepaald door het Europese satellietsysteem. Het is het begin van een lange reeks testen, over heel Europa.

Lancering gaat fout 22 augustus 2014

Opschudding: de lancering van de 5e en 6e satelliet gaat fout. De satellieten komen in een verkeerde baan om de aarde terecht. Na onderzoek blijkt een aluminium haakje aan de Sojoez-draagraket de boosdoener. De ESA slaagt erin om de satellieten min of meer in een juiste baan te krijgen, maar het is nog altijd niet duidelijk of de twee satellieten volop zullen kunnen bijdragen aan Galileo.

Systeem gaat van start 15 oktober 2016

De grote dag voor Galileo: het systeem gaat officieel van start. Vanaf dan kunnen bedrijven, overheden en burgers gebruikmaken van het satellietsysteem. Toch is dat gebruik nog niet voor meteen, want bitter weinig apparaten zijn dan al klaar om de Galileosignalen te ontvangen.

Galileo op volle capaciteit 25 juli 2018

Een nieuwe mijlpaal: vier nieuwe satellieten worden gelanceerd en daarmee bereikt Galileo zijn volle capaciteit. Het totale aantal satellieten komt daarmee op 26 en het systeem heeft 24 satellieten nodig om op volle kracht te werken. Er volgen nog lanceringen, maar dan zal het gaan om backupsatellieten of nieuwe versies. Vanaf nu is Galileo voor het eerst continu beschikbaar over de hele wereld.

Meest gelezen