foto KULeuven

Jos Wouters, bekend van Radio Gaga, nieuwe generaal abt van de norbertijnen

Het generaal kapittel van de norbertijnen in Kerkrade in Nederland heeft de Vlaamse pater Jos Wouters verkozen tot generaal abt.  Tot februari was Wouters abt in Averbode. Hij volgt Thomas Händgratinger op die de leeftijdsgrens heeft bereikt. Wouters is bijna 59. Hij krijgt ook een plaats in het Generalaat van de Norbertijnen in Rome. 

Jos Wouters is geboren in Wilrijk en groeide op in Wommelgem. In 1978 trad hij in bij de norbertijnen in Averbode. In 1980 legde hij zijn professie af en in 1986 werd hij priester gewijd. Daarna studeerde hij theologie en kerkelijk recht in Rome. Hij deed parochiewerk in Veerle en gaf les in kerkelijk recht. Hij zetelde ook in de kerkelijke rechtbank in Mechelen.   

Spiritu Ambulatis, leef naar de geest

wapenspreuk Jos Wouters

Sleutelogenblik in het leven van Jos Wouters was de wijding tot abt van Averbode door kardinaal Danneels in 2006. Hij was de 52ste abt van de abdij. De conferentie van de Nederlandse religieuzen noemt Jos Wouters een man met een grote pastorale ervaring, die ook een grote organisatie kan aansturen.  In het Canvas-programma "Radio Gaga" gaf Jos Wouters een opmerkelijk persoonlijke inkijk in zichzelf. 

Witte pastoors

De heilige Norbertus stichtte de orde in 1121 in Frankrijk. Kenmerkend is het witte habijt. De norbertijnen zijn geen contemplatieve maar actieve paters en broeders die goede werken verrichten, onderwijs verstrekken, helpen op parochies en mensen troosten en begeleiden. Ze kregen vaak de bijnaam "witte pastoors". Destijds voorzagen ze in hun onderhoud met landbouw en bierbrouwen. In Vlaanderen zijn er nog bijna 160 norbertijnen, in abdijen in Grimbergen, Heverlee, Averbode, Postel, Tongerlo en Leffe, en in priorijen in Brasschaat en Bois-Seigneur-Isaac. In de verfilmde roman "De Witte van Sichem" van Ernest Claes komt de jonge Lowie danig onder de indruk van een bezoek aan de abdij van Averbode.  

Meest gelezen