Videospeler inladen...

Juncker en Trump: "We willen 0 procent douanetarieven tussen EU en VS" 

De douanetarieven op handel in industriële goederen tussen de EU en de VS moeten op termijn verdwijnen. Dat hebben voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en de Amerikaanse president Donald Trump gezegd na hun onderhoud in het Witte Huis.

Nul procent douanetarieven op handel in industriële goederen tussen de EU en de VS (met uitzondering van auto's): dat is het doel waar de beide machtsblokken voortaan naar streven. Zo luidde de voornaamste boodschap van Juncker en Trump vanavond nadat ze elkaar in het Witte Huis hadden gesproken.

"We willen een nieuwe fase lanceren in de relatie tussen de VS en de EU", zei Trump. "Een fase van nauwe vriendschap en sterke handelsrelaties waarbij we allebei zullen winnen. We willen beter samenwerken voor wereldwijde veiligheid en welvaart en tegen terreur."

Nu al vormen we de grootste economische relatie ter wereld. Die willen we versterken.

Donald Trump

"De VS en de EU tellen samen 830 miljoen burgers en zijn samen goed voor meer dan 50 procent van de wereldhandel. Als we samenspannen, kunnen we onze planeet beter maken. Nu al vormen we de grootste economische relatie ter wereld. Die willen we versterken."

"Daarom zijn we vandaag overeengekomen te streven naar nul douanetarieven, nul barrières en nul subsidies in de handel in industriële goederen. We willen ook barrières weghalen in diensten, chemie, farmacie en sojabonen. Vrijwel meteen zal de EU sojabonen in de VS beginnen te kopen. De handel zal eerlijker en meer wederzijds zijn."

We streven naar nul douanetarieven, nul barrières en nul subsidies in de handel in industriële goederen.

Donald Trump

"Daarnaast willen we een strategische samenwerking inzake energie. De EU wil meer gas invoeren vanuit de VS en wij willen dat makkelijker maken. Zo kan Europa de energiebevoorrading diverser maken. We willen ook een dialoog opstarten over standaarden om handel makkelijker te maken, om bureaucratische obstakels weg te werken en om de kosten terug te dringen."

"We willen voorts de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hervormen en strijden tegen zaken als intellectuele diefstal. Tot slot willen we de onenigheid over tarieven op staal en aluminium oplossen, net als de tegenmaatregelen."

Juncker bevestigde grotendeels wat Trump zei. "Ik ben naar hier gekomen met 1 bedoeling: een akkoord sluiten", zei hij. "En dat hebben we gedaan. We hebben een aantal domeinen vastgelegd waarin we willen samenwerken."

De EU wil meer gas uit de VS importeren, dat is ook een boodschap voor anderen.

Jean-Claude Juncker

"Mijn hoofddoel was zero tarieven in de handel van industriële goederen. We willen onze samenwerking inzake energie versterken. De EU wil meer gas uit de VS importeren, dat is ook een boodschap voor anderen. De EU zal ook meer sojabonen uit de VS importeren en samen willen we de WTO hervormen."

"Zolang we blijven onderhandelen, zullen we elkaar geen nieuwe tarieven opleggen", zei hij nog . "Ook bestaande tarieven op staal en aluminium zullen we herbekijken."

VIDEO: herbekijk hieronder de integrale persmededeling van Trump en Juncker

Videospeler inladen...

Meest gelezen