Archieffoto van de vorige aanslag van IS in Pakistan, die in Mastung op 14 juli.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Geweld bij verkiezingen in Pakistan: ruim 30 doden

Bij een zelfmoordaanslag in de westelijke stad Quetta zijn zeker 31 doden gevallen. De aanslag is kort daarop opgeëist door de terreurgroep IS. Vandaag zijn er in Pakistan verkiezingen voor een nieuw parlement en lokale parlementen en die stembusslag verloopt erg woelig.

Volgens de eerste gegevens is een zelfmoordterrorist met een motor ingereden op een politiewagen vlakbij een stembureau in Quetta, de hoofdstad van de westelijke provincie Baluchistan. Ziekenhuisbronnen maken melding van zeker 31 doden en 35 gewonden.

De aanslag is meteen via de gebruikelijke kanalen opgeëist door de terreurgroep IS. Die had vorige week al een aanslag met 149 doden opgeëist in een andere stad in Baluchistan. Die was gericht tegen een verkiezingsmeeting van een lokale partij.

Vandaag zijn er in Pakistan verkiezingen voor een nieuw parlement en lokale raden. Die stembusslag verloopt erg woelig, want naast de twee aanslagen waarvan sprake zijn er nog tal van bommen ontploft en kandidaten vermoord. Vandaag is het elders in Pakistan tot een schietpartij gekomen tussen twee kandidaten van rivaliserende partijen.

Het leger heeft meer dan 370.000 militairen ingezet om de stembureau's te bewaken. Die hebben echter uitgebreide juridische bevoegdheden gekregen en veel politieke partijen beschuldigen het leger ervan dat het het resultaat van de verkiezingen poogt te beïnvloeden. De voorbije weken zijn hoe dan ook tal van kopstukken van de grootste partij, de Moslimliga van de afgezette premier Nawaz Sharif, opgepakt. Ook Sharif en zijn dochter Maryam zitten nu in een zwaar bewaakte cel. Pakistan heeft een lange traditie van staatsgrepen of van inmenging van de legertop en de geheime diensten in de politiek.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen