Ook bijen hebben extra water nodig

Ook de natuur kreunt onder de hitte, zelfs bijen hebben het moeilijk. Bijen moeten 's ochtends voldoende dauw kunnen vinden om hun kast af te koelen. Maar omdat het 's nachts niet meer echt afkoelt, en er 's ochtends weinig dauw is, moet de imker ingrijpen.

"De bijen zijn zenuwachtig en steken makkelijker door de hitte", zegt Filip Duts, voorzitter van de Limburgse Imkersbond. "Ze hebben ook moeite om hun kasten af te koelen. Daar kan het tot 35 graden worden. Met dauw of water kunnen ze die temperatuur doen dalen. Soms gaan ze ook voor de kastopening zitten en maken een eigen soort airco door met hun vleugels te wapperen."

Bijen kunnen verbranden

"Bijenkasten mogen nu ook niet meer verplaatst worden", zegt Filip Duts. "Doordat we dan een stresstoestand creëren, kan de temperatuur snel oplopen, gaat de honing afdruipen en kunnen de bijen verbranden. Dat gebeurt vooral met kasten die heel vol zitten. Wie zijn kast toch verplaatst en merkt dat er honing uitloopt, is er bijna zo goed als zeker van dat zijn kast verloren is", besluit Duts.

"Imkers zetten best bakjes met boomschors, stenen en water. Niet te veel water natuurlijk want dan kunnen de bijen weer verdrinken," zeg Duts. "Op die manier vinden bijen voldoende water om hun kast af te koelen.

 

Tot 60 graden in een wespennest

"Ook wespen zoeken water om hun nest af te koelen", zegt Raymond Lambie van insectencentrum Lieteberg in Zutendaal. "In een wespennest onder een dak kan het tot 60 graden warm worden. En dus moet er vocht komen om de temperatuur te doen dalen."

"Vlinders zijn wel superblij met het warme weer", gaat Lambie verder. "Het is een topseizoen voor vlinders, dat zal waarschijnlijk ook wel blijken uit de resultaten van de vlindertellingen van volgend weekend. Door het warme weer komen er hier uitzonderlijk ook zuiderse vlinders voor, zoals de Kolibrievlinder".

Meest gelezen