500 Roma mogen toch langer blijven van Oostends stadsbestuur

De vijfhonderd Romazigeuners die zondagavond neerstreken op een weiland in de Rolbaanstraat in Oostende krijgen langer de toestemming om er te blijven. Eerder gaf het stadsbestuur hen drie dagen de tijd om Oostende te verlaten. 

Waarnemend burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) kwam gisteravond terug op de beslissing van het stadsbestuur. De Roma maakten namelijk geen aanstalten om vandaag te vertrekken. De zigeuners, protestantse christenen, plaatsten nog een grote verzameltent en zouden vandaag en zaterdag religieuze feesten houden.

"Na overleg tussen de zigeuners en de politie vertrekken ze op zondag 29 juli, een week vroeger dan ze zelf planden. Hun verzamelplek in Frankrijk brengen ze een week vroeger in gereedheid", zegt de burgemeester.

De oppositie hakt in op de beslissing van de burgemeester. "Er is geen enkele reden waarom deze mensen boven de wet mogen staan. Als verenigingen ergens willen kamperen, moeten ze dat maanden op voorhand aanvragen. Zigeuners kennelijk niet. Wij vragen de burgemeester om het kamp te ontruimen", reageert Manu Beuselinck van N-VA.

Meest gelezen