Ozondrempel vandaag mogelijk overschreden: opletten met grote lichamelijke inspanningen

Vandaag zal de ozondrempel mogelijk op verschillende plaatsen overschreden worden. In dat geval doet u beter geen grote lichamelijke inspanningen. Gisteren werd de ozon-informatiedrempel van 180 microgram/m³ al overschreden in 20 meetstations. 

Gisteren werd de ozoninformatiedrempel op 20 plaatsen overschreden. Die informatiedrempel ligt lager dan de alarmdrempel, maar toch kunnen mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, er ademhalingsproblemen door krijgen.

De hoogste ozonwaarde, 217 microgram, is gisteren in Bergen vastgesteld. In Vlaanderen noteerde Gellik met 205 microgram het hoogst. Voor morgen noemt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) de kans op overschrijdingen van de alarmdrempel van 240 microgram "reëel". Dat zou op verschillende plaatsen in België kunnen gebeuren.

De combinatie van luchtvervuiling, tropisch warm en zonnig weer leidt tot verhoogde ozonconcentraties in de lucht. In Vlaanderen werd de informatiedrempel ook nog overschreden in Idegem en Dessel (beide 187), Sint-Pieters-Leeuw (194), Walshoutem (199), Bree (200) en Aarschot (201).

Bij hoge ozonconcentraties worden mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling - zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen - aangeraden om tussen 12 en 22 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Zodra de alarmdrempel wordt overschreden, zoals vandaag morgen het geval zal zijn, geldt die waarschuwing voor de hele bevolking.

Meest gelezen