Petitie tegen Netflix-reeks "Insatiable" over zwaarlijvigheid

Nog voor de nieuwe tv-serie "Insatiable" is uitgezonden hebben al meer dan 120.000 mensen verzet laten horen tegen wat "fatshaming" wordt genoemd: zwaarlijvige mensen pesten.

“Insatiable” is een highschool-verhaal over een zwaarlijvige adolescente, die de risee is van haar klasgenoten. Nadat ze zelf graatmager is geworden, neemt ze wraak op alle pesters.

Deze reeks zet aan tot eetstoornissen

Volgens de initiatiefnemers van de petitie zit de reeks helemaal fout. “Insatiable” zou "jongeren aanmoedigen om hun eigenwaarde enkel af te meten van hun lichaam. De toxische cultuur van diëten en de objectering van het vrouwelijk lichaam wordt nog maar eens aangezwengeld."

"De reeks speelt in op de onzekerheid van jonge meisjes, die denken dat ze gewicht moeten verliezen om gelukkig te zijn," schrijven de tegenstanders.  "En er is nog tijd om de reeks tegen te houden." Op 10 augustus streamt Netflix de eerste van dertien afleveringen.

Verdediging

De regisseur en verschillende actrices verdedigen de reeks:  “Insatiable” is net bedoeld om de pesters met de vinger te wijzen, zeggen ze. "Het hoofdpersonage ondergaat een lichamelijke metamorfose, maar is daarmee niet gelukkiger", volgens actrice Debby Ryan.

“We willen net een scherpe blik werpen op de verknipte manier waarop magerte en waarde op gelijke voet worden gesteld." Ryan, die zegt dat ze zelf 12 jaar strijd heeft geleverd met haar lichaam, roept op om de tv-reeks eerst te bekijken alvorens te oordelen. 

Netflix lag ook wegens een andere reeks onder vuur: “13 reasons why” kreeg kritiek omdat het jongeren zou aanzetten tot zelfdoding.   

Meest gelezen