Premier Michel: "Regering blijft werken met het Monitoringcomité"

De regering-Michel is van plan tot het einde van de legislatuur met het Monitoringcomité te blijven werken. Dat heeft premier Charles Michel gezegd in de Kamer, tijdens een debat over het begrotingsakkoord. Eerder hadden de vicepremiers Didier Reynders (MR), Jan Jambon (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) vraagtekens geplaatst bij het belang van de cijfers van het comité.

Het Monitoringcomité is een groep topambtenaren die twee keer per jaar een rapport uitbrengt met de begrotingsinspanning die de federale regering moet leveren. Enkele weken terug was al een polemiek ontstaan over dat rapport, toen duidelijk werd dat een deel van de leden niet akkoord ging met de stelling dat de regering op zoek moest gaan naar 2,6 miljard euro. Volgens hen zou de inspanning hoger uitkomen.

De minister van Begroting zou beter zelf de ramingen maken

Vicepremier Didier Reynders (MR)

Gisteren liet Kris Peeters in "Terzake" verstaan dat de werking van het Monitoringcomité misschien best wel eens onder de loep zou worden genomen. Volgens hem moest de regering minder dan 2,6 miljard zien te vinden. 

Vanmorgen deed Didier Reynders (MR) daar in "De Standaard" nog een schepje bovenop. "Volgens mij is er nood aan een nieuwe begrotingsformule, zonder intermediaire fase", zei hij. "Er wordt in elk geval te veel gewicht gegeven aan het cijfer van het Monitoringcomité, of aan de communicatie errond. Het is en blijft een ­raming. De minister van Begroting zou beter zelf de ramingen maken". "Verstandig voorstel", beaamde Jan Jambon (N-VA) op Twitter.

Ik distantieer me van de uitspraken van Reynders. Dit is totaal niet opportuun en zal de budgettaire mist alleen maar doen toenemen

Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V)

Eric Van Rompuy (CD&V), voorzitter van de Kamercommissie Begroting en Financiën, trok prompt aan de noodrem. "De afschaffing van het Monitoringcomité zou meer wantrouwen dan vertrouwen zaaien", vindt hij. "Dan is er geen ankerpunt meer voor het parlement. Ik distantieer me van de uitspraken van Reynders. Dit is totaal niet opportuun en zal de budgettaire mist alleen maar doen toenemen".

Van Rompuy krijgt bijval van de premier. "De regering is van plan met het Monitoringcomité te blijven werken tot het einde van de legislatuur", aldus Michel. Die legislatuur loopt in het voorjaar van 2019 af.

De oppositie blijft sceptisch. "Het probleem is niet het Monitoringcomité, het probleem is deze regering", zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo (Groen) in "Terzake". "Wat er hier gebeurt, is dat men zegt dat men niet houdt van kritische stemmen." Eenzelfde geluid weerklinkt bij zijn collega Meyrame Kitir van SP.A: "Het is de vraag in hoeverre deze regering eerlijk wil zijn over de cijfers die ze voorlegt."

Bekijk hieronder het fragment uit "Terzake" met Kristof Calvo en Meyrame Kitir.

Videospeler inladen...

Meest gelezen