Videospeler inladen...

De kus tussen Trump en Juncker: "De liefde is verklaard, Juncker heeft het slim gespeeld"

Het is een opmerkelijke tweet die de Amerikaanse president Donald Trump gisteren verspreidde na zijn ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. We zien een innige omhelzing en een kus tussen beide leiders. "Een opmerkelijke omslag waarmee de angel uit de dreigende handelsoorlog is gehaald", analyseert Amerika-correspondent Björn Soenens.  

Mocht u er aan twijfelen: "Natuurlijk houden de Europese Unie en de Verenigde Staten van elkaar!" Die woorden heeft Trump via Twitter de wereld ingestuurd, samen met een foto van de omhelzing tussen hem en Juncker.

"Een sterk contrast tegenover de sfeer die er een dag geleden nog heerste toen Trump sprak over "Ze zullen heffingen moeten betalen en ze hebben lang van ons geprofiteerd". Nu is letterlijk de liefde verklaard", zegt Björn Soenens. "Een opmerkelijke omslag."

De passage van Juncker bij Trump kan als een overwinning voor de Europese leider worden gezien, zeker nu hij in Europa zelf onder vuur was komen te liggen na geruchten over een drankprobleem. "In de VS zelf is Juncker niet omstreden om de eenvoudige reden dat hij hier niet bekend is. Hij zal wel geflatteerd zijn geweest want Trump noemde hem systematisch Mister President. En dat betekent toch wel wat in de VS."

Over sojabonen en gas

Tegelijk nuanceert Soenens. "Eigenlijk is er niet veel gebeurd tijdens de ontmoeting tussen Juncker en Trump. Er is weinig of niets toegegeven, er is alleen een grote handelsoorlog afgewend. Wat gevreesd werd, komt er - voorlopig - niet. De angel is daarmee uit het handelsconflict gehaald."

Trump legt voorlopig geen importtarieven van 25 procent op auto's uit Europa op. Juncker van zijn kant beloofde dat de Europese Unie meer sojabonen en vloeibaar aardgas vanuit de Verenigde Staten gaat invoeren.

"Maar dat vloeibaar aardgas kan pas worden uitgevoerd als er nieuwe terminals worden gebouwd, en dat kan jaren duren. En de Europese Unie was sowieso van plan om Amerikaanse sojabonen te kopen nu die goedkoper zijn geworden dan de Braziliaanse bonen", legt correspondent Soenens uit. Bovendien behelst dat maar een klein deel van de totale handel tussen de VS en de EU. 

Juncker heeft het slim gespeeld. Hij heeft een paar toegevingen gedaan die eigenlijk niet veel te betekenen hebben. Maar hij heeft daardoor de Europese auto-industrie een flinke bescherming gegeven.

Hoe duurzaam is dit?

Volgens Soenens is het wel "psychologisch belangrijk" geweest dat Juncker en Trump met elkaar gepraat en elkaar omhelsd hebben. "Maar we moeten eerlijk zijn: Trump heeft vooral geluisterd naar zijn eigen achterban die zeiden dat de situatie schade begint te berokkenen aan de economie."

De vraag is dan hoe duurzaam deze dooi in de relaties is. "Zo duurzaam als Donald Trump duurzaam is in zijn uitspraken. Dat kan van de ene dag op de andere veranderen", aldus Soenens. "Trump zit in zijn achterhoofd nog altijd met de autosector. Voorlopig komen er geen heffingen op Mercedessen, BMW's en andere Europese auto's. Maar niets kan worden uitgesloten."

Herbeluister hieronder de analyse van Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen