Videospeler inladen...

Wie is Soufiane Eddyani, de jonge Antwerpse rapper met 50 miljoen views op YouTube?

De Antwerpse rapper Soufiane Eddyani is via het internet uitgegroeid tot een fenomeen. Amper 19 jaar, vier nummers en enkele muzikale samenwerkingen op zijn naam, en razend populair bij tieners, dankzij YouTube. Afgelopen zomer stond hij op het Tiense festival Suikerrock. VRT NWS sprak met hem, naar aanleiding van dat festivaloptreden.

Hij maant de jeugd aan te stoppen met roken en dweilt scholen af om met jongeren te gaan spreken. Rapper Soufiane Eddyani (19) is al drie jaar aan de weg aan het timmeren en dat lijkt aardig te lukken. Zondag speelt hij op Suikerrock, het enige grote festival waar u hem deze zomer aan het werk kan zien. Nochtans haalt hij met zijn muzieknummers 50 miljoen views op YouTube en heeft hij meer dan 200.000 volgers op Instagram.

Van 108 kg naar 73 kg

Zijn verhaal leest als een roman. Op zijn 16e woog hij 108 kilo. Op een dag besloot hij zijn leven om te gooien en begon hij te trainen met zijn vader. "In een kleine fitnessruimte. Ik schaamde me om naar een grote fitness te gaan. We motiveerden elkaar. Mijn vader is de man die me heeft kunnen laten starten", zegt hij daarover.

Na 7 maanden staat de weegschaal op 73 kg. "Toen ik terug op school kwam keken de mensen van: Hey, is dat die jongen? Toen letten mensen wel ineens op mij, keken ze wel naar mij. Mensen letten op het uiterlijk, maar wat er in het hoofd speelt daar kijken ze niet naar. Er speelde heel veel in mijn hoofd. Ik was een verstandige jongen, maar mensen namen niet de tijd om mij met mij te spreken."

Er speelde heel veel in mijn hoofd. Ik was een verstandige jongen maar mensen namen niet de tijd om mij met mij te spreken

Soufiane Eddyani, rapper

Hij verwijt niemand iets en als hij zijn pesters van vroeger ontmoet dan zet hij enkel een grote glimlach op. "Ik wil mensen motiveren om voor hun dromen te gaan. Ik voelde me toen onoverwinnelijk, ik wist: ik kan alles aan nu."

(lees verder onder de foto)

© Facebook Soufiane Eddyani

De start van zijn muziekcarrière

In 2016 besloot hij Nederlandstalige rap te maken. "Aanvankelijk wilde ik mijn vrienden en familie laten zien wat ik kon. Toen vroeger kinderen hun bal mee naar school namen, nam ik mijn blokfluit mee." Zijn moeder was zijn eerste sponsor en verkocht een blok goud om zijn eerste videoclip te financieren. Die clip werd onverwacht een groot succes. 

Aangemoedigd door dat succes stortte hij zich op zijn muziek. Na de release van "God vergeef me" eind 2016 mocht hij een studiosessie gaan doen bij het Nederlandse hiphopplatform 101Barz, waar veel jong talent zijn eerste stappen zet. 

Van dan af gaat het snel: hij tekende bij Trifecta (label van Warner Music en Spec) en de bekende Nederlandse rapper Ali B werd zijn mentor. "Om met Ali B, de grootste van Nederland te kunnen werken, dat is een eer en een motivatie om naar de top toe te werken", aldus Soufiane.

Ik ben blij dat ik nog maar vier, vijf nummers heb. De meeste mensen zijn nu aan het wachten op wat heeft die jongen nog in zich

Soufiane Eddyani, rapper

Samenwerking met Ali B

In totaal heeft hij nog maar vier eigen nummers geschreven, relatief weinig voor het succes dat hij heeft. Hij werkt momenteel aan een album dat in het najaar uitkomt. "Ik ben blij dat ik nog maar vier, vijf nummers heb. De meeste mensen zijn nu aan het wachten op 'wat heeft die jongen nog in zich en wat gaat die ons allemaal geven'", aldus Soufiane.

Hij werkte de afgelopen jaren ook veel samen met andere artiesten en organisaties. Hij was te horen in een nummer van Ali B en maakte een nummer voor Kom op tegen kanker om jongeren aan te zetten om te stoppen met roken. Samen met de Nederlandse rapper Boef maakte hij vorig jaar het nummer "Salam".  Vorig jaar liet hij Ali B ook opdraven in een nummer van hem, "Tranquille". "Ik heb Ali B naar het Centraal Station in Antwerpen gekregen, wie kan dat zeggen", zegt hij daarover.

Ik heb Ali B naar het Centraal Station in Antwerpen gekregen, wie kan dat zeggen

Soufiane Eddyani, rapper

Op bijna al Soufianes nummers gaat het over jeugdzonden en het rechte pad kiezen. Hij profileert zich als een voorbeeld voor de jeugd. Hij wil de jongeren behoeden voor de jeugdzonden die hij zelf begaan heeft. Zo gaat hij regelmatig in scholen spreken.

"Voorbeeldfunctie is het label dat ze mij gegeven hebben en ik draag dat met plezier, ik doe mijn best jongeren op het rechte pad te houden en goed te doen", zegt hij daarover in ons interview. Ook religie is een belangrijk element in al zijn muziek maar hij wil naar eigen zeggen "muziek en religie niet mengen".

Ik doe mijn best jongeren op het rechte pad te houden en goed te doen

Soufiane Eddyani, rapper

Vorig jaar kwam hij kort in opspraak toen hij op zijn Snapchat beelden postte van een Marokaanse trouwstoet die overlast veroorzaakte op de E34. "Dat was een dag vol met vreugde, het zag er op camera heel anders uit. We zijn allemaal jong geweest, we hebben allemaal fouten gemaakt. Het is een fout waar ik van heb geleerd", zegt hij daarover.

Wanneer we polsen naar de samenwerking en zijn vriendschap met Boef, de rapper die in opspraak kwam voor zijn vrouwonvriendelijke uitspraken, is hij formeel: "Boef is een vriend van mij, hij weet wat hij doet. Hij houdt van vrouwen, maar hij geeft om hun. De dagen dat ik bij hem was heeft hij nooit een vrouw zitten te verlagen. Met zijn muziek moet hij maar zelf zien wat hij doet. Ik heb daar niets mee te maken en ik ga daar ook geen commentaar op geven."

Zijn publiek bestaat naar eigen zeggen uit "alle kleuren en geuren" maar op zijn optredens zijn het toch vooral de jonge fans die in rijen aanschuiven en het is die jeugd dat hij graag op het rechte pad wil houden.

Bekijk de volledige videoreportage die VRT NWS maakte hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen