Videospeler inladen...

Griekenland ná de verwoestende branden: "Spookstad", "Hiroshima", "De hel"

Griekenland ontwaakt nadat het vuur verwoestend om zich heen gegrepen heeft. De tol is bijzonder hoog: zeker 80 slachtoffers kwamen om het leven en zeker 1.500 huizen werden volledig in as gelegd. "Een spookstad", "Hiroshima" en "de hel": zo beschrijven onze reporters en ooggetuigen de ravage. 

Het zijn vreselijke beelden die we te zien krijgen uit Griekenland. Rond Athene hebben de vlammen een spoor van vernieling getrokken. "Apocalyptisch", zo omschrijft VRT-journalist Stijn Vercruysse het. "Alles is hier verbrand tot aan het blauw van de zee. Op enkele tientallen minuten stond de hele stad Mati in brand. Volgens schattingen is 98 procent van de stad verwoest."

Lees verder onder de foto's. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
AFP or licensors

De tol is ontzettend zwaar: al zeker 80 slachtoffers lieten het leven, er zijn ook bijna 200 gewonden. Vooral het stadje Rafina-Pikermi – waarvan Mati een deel is – werd heel zwaar getroffen. Vice-burgemeester George Kokkolis ziet het dan ook somber in: "Zelfs met de laagste schattingen verwachten we uiteindelijk meer dan 100 doden te tellen. Helaas." De brandweer gaat nu van huis tot huis op zoek naar vermisten - een operatie die nog dagen kan duren.

Onder de doden is ook één Belg te betreuren, zo liet Buitenlandse Zaken gisteren weten. Van vijf landgenoten was er ook geen nieuws, maar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft via Twitter intussen laten weten dat twee onder hen veilig zijn. Met de drie anderen probeert de ambassade nog contact te leggen.

Zelfs met de laagste schattingen verwachten we uiteindelijk meer dan 100 doden te tellen

Vice-burgemeester George Kokkolis

En ook de ravage is enorm, zo getuigt onze reporter Katrien Boon, die ter plaatse is. De stad ligt in puin en as. "De hele nacht zijn ze hier druk in de weer geweest om de ergste schade op te ruimen, maar je ziet nog heel goed hoe verwoestend de brand hier geweest is. Ik loop hier letterlijk tussen de assen van tientallen verbrande auto’s, de bomen zijn zwartgeblakerd, de elektriciteitspalen omgeknakt, de huizen uitgebrand. Mati is een spookstad."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Dat het verschrikkelijk was, is een understatement, zo blijkt ook uit de vele getuigenissen die onze reporters bij elkaar sprokkelden. Een greep. De meesten meten vandaag de schade op: "Ze hebben alles verloren, moedeloosheid en verdriet overheerst", zegt Vercruysse. "Het is een van de grootste tragedies uit de Griekse moderne geschiedenis."

Het is een van de grootste tragedies uit de Griekse moderne geschiedenis

VRT-journalist Stijn Vercruysse

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

De Vlaamse Josiane uit Brugge komt al 27 jaar naar hetzelfde hotel in Mati: "Het was een hel. We zijn de zee in gelopen om aan het vuur te ontsnappen. Het was hier overal rondom ons aan het branden. Verschrikkelijk. We konden niet weg, het ging zo vlug. Alles is weg."

Het was een hel. We zijn de zee in gelopen om aan het vuur te ontsnappen

Ooggetuige

"Lost". Dat is hoe een jong meisje uit de stad zich vandaag voelt. "Ik voel me verloren. Sommige buren zijn gegrepen door het vuur, ik ben nu op zoek naar mijn kat. Dit is nog nooit gebeurd. Niemand had verwacht dat het vuur tot aan de zee zou komen."

En ook Akas benadrukt hoe snel de vlammen daar waren. Hij heeft geluk gehad, zegt hij zelf: hij leeft nog, zijn huis is nog intact. "Maar mijn tuin ziet eruit als Hiroshima, niets staat nog recht."

Mijn tuin ziet eruit als Hiroshima, niets staat nog recht

Ooggetuige

Journalist Stijn Vercruysse in het Journaal: "Een van de grootste tragedies uit de Griekse moderne geschiedenis"

Videospeler inladen...

Meest gelezen