Videospeler inladen...

Steward : "Voor mij is vliegen een droomjob, maar Ryanair eist te veel en geeft te weinig"

Vandaag en morgen legt het cabinepersoneel van Ryanair in België, Spanje, Portugal en Italië het werk neer. Ze vragen betere arbeidsvoorwaarden en overleg met de directie via hun vakbonden. Vliegend personeel dat voor Ryanair werkt, is vaak niet tuk op persaandacht, maar de Belgische steward Sarkis wil aan VRT NWS wel kwijt waarom hij mee staakt. 

Sarkis Simonjan (31) werkt intussen vijf maanden bij Ryanair als steward. "Ik heb mijn beeld over de sector al serieus moeten bijstellen. Dit was én is nog steeds mijn droomjob, want ik heb hiervoor al verschillende banen gehad. Maar mijn plaats is niet op aarde, mijn plaats is in een vliegtuig", legt hij uit. "Wij staken vandaag en morgen om gehoord te worden en onze rechten te beschermen. Iets te veranderen aan onze werkomstandigheden. Want Ryanair eist véél van ons, en wij vragen het minimum en krijgen dat zelfs niet. En die situatie sleept al jaren aan."

Personeel in de luchtvaartsector verdient goed zijn boterham, zo wil het cliché. Maar dat klopt voor ons écht niet met de realiteit.

Simonjan heeft het dan over de loon- en arbeidsvoorwaarden. "Het imago van luchtvaartpersoneel dat goed zijn boterham verdient: dat klopt in ons geval écht niet. Wat ze ons beloven, is een groot verschil met wat er op papier staat, en ook met wat we effectief krijgen. We zouden 1.200 euro netto per maand moeten verdienen, maar dat heeft niemand. Sommige collega's krijgen maar 400 euro per maand", vertelt hij. "Ik verdien maximum 1.143 euro per maand, door 94 uur te vliegen. En dan moet je weten dat we enkel betaald worden voor de uren dat we effectief in de lucht hangen. Dus eigenlijk heb ik in de praktijk bijna 200 uur gewerkt."

Maar het draait Simonjan en zijn Ryanaircollega's niet enkel om een correct loon naar werken. "Wij willen een levensverzekering, dekking door een mutualiteit, pensioensparen en alle andere voordelen dat een Belgisch arbeidscontract ons zou bieden. Maar Ryanair profiteert ten volle van het feit dat ze ons een Iers contract hebben laten ondertekenen. Voor de wet zijn wij werknemers in Ierland, en betalen we daar belastingen. Maar omdat we niet in Ierland wonen, hebben we daar geen recht op."

Ryanair is een mooi bedrijf, en we beseffen dat onze passagiers de dupe zijn van deze staking, dus hopelijk duurt dit niet te lang.

"Stakers geïntimideerd door directie"

Dat veel van zijn collega's liever niet met de pers praten, vindt Simonjan jammer. "Als we onze mening niet kunnen uiten: waarvoor staan we dan? Waar blijft de democratie? Maar weet dat er vanuit de directie wel sprake is geweest van pure intimidatie. Ze hebben ons gewaarschuwd: wie staakt, mag zich aan sancties verwachten. Welke sancties? Daar mag ik niet op ingaan. Maar collega's hebben echt schrik om ervoor uit te komen dat ze staken. Ik praat wél, omdat ik niks te verliezen heb. Ik ben een Belg, en ik ken mijn rechten als werknemer. En ik wil gehoord worden."

De meeste passagiers die de stakerspost van Ryanair op Brussels Airport passeren, reageren trouwens niet per se negatief op de vakbondsactie. "Zij weten ook wel dat we hier niet staan om te zagen. We kloppen lange dagen om hen een mooie vakantie te bezorgen, en we klagen daar niet over, want het is onze passie. Maar wij hebben schrik voor onze toekomst. Ik vraag me soms af waarom ik nog werk, aan die voorwaarden."

Bekijk hier het interview

Videospeler inladen...

Meest gelezen