Videospeler inladen...

Aantal doden van terreuraanslagen in Syrië is opgelopen tot meer dan 200

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is het aantal doden bij een serie bomaanslagen in de zuidelijke stad al-Suwayda opgelopen tot 200. De aanslagen zijn opgeëist door de terreurgroep IS die zo de recente opmars van het regeringsleger in het zuiden van het land zou willen terugdringen.

Het gaat om minstens drie zelfmoordaanslagen van terroristen met bommengordels en een aantal aanvallen op regeringsgezinde milities in en rond de stad al-Suwayda in het zuiden van Syrië. Het zou gaan om een van de bloedigste aanslagenreeks in Syrië ooit. Die aanslagen zijn intussen op sociale media opgeëist door de terreurgroep IS. Het zou gaan om de bloedigste dag in dat gebied sinds het begin van de oorlog in Syrië.

De meeste slachtoffers zouden leden zijn van het leger of van milities die het regime van Assad steunen, maar er zijn ook heel wat burgers bij. Zo vond een van de aanslagen plaats op een drukke groentenmarkt in de stad.

Het leger van Assad heeft intussen een tegenoffensief ingezet tegen IS in de buurt van Suwayda. Daarbij zouden drie dorpen heroverd zijn en zouden de IS'ers in de woestijn gedreven zijn.

De voorbije maanden heeft het leger van Assad grote delen van het rebellengebied in Zuid-Syrië heroverd. Het ging onder meer om de stad Deraa, waar in maart 2011 het volksprotest tegen Assad is uitgebroken. Dat gebied was in handen van een alliantie van rebellengroepen.

Ook IS is echter fors teruggedrongen in het zuiden en het oosten van het land en zou willen terugslaan en het regeringsgebied willen destabiliseren. Volgens het regime zou IS ook hebben gepoogd om andere heroverde gebieden zoals Douma nabij de hoofdstad Damascus binnen te dringen, maar zou dat afgeslagen zijn.

Meest gelezen