Throwback: terug naar de hittegolf van 2003

We beleven op dit moment een hittegolf. Ook 15 jaar geleden heersten de droogte en de hitte wekenlang over het land. We nemen u mee naar de zomer van 2003.

"Het is 7 uur en nog altijd 35 graden buiten." Met die woorden opende toenmalig journaalpresentator Stef Wauters het zevenuurjournaal van woensdag 6 augustus 2003.

Het was al het hele voorjaar en de hele zomer warm en zonnig geweest dat jaar, maar voor de 7e augustus werd een absoluut hitterecord voorspeld. De hittegolf lag pal boven België: het zou wel eens 40 graden heet kunnen worden.

Zo ver kwam het uiteindelijk niet, een nachtelijk onweer deed de temperaturen ietsje zakken. Al bleef de hittegolf wel aanhouden, 13 dagen lang tussen 1 en 13 augustus. Ook onze zuiderburen leden dat jaar onder de loden hitte: in Frankrijk bezweken duizenden mensen.

De 6e augustus - aan de vooravond van de aangekondigde hitterecord - gaf weerman Frank Deboosere meer uitleg in "Het Journaal": 

Nog meer nostalgie: ter gelegenheid van de hittegolf nu, heeft de Facebookpagina van zender één de profielfoto gewijzigd naar het oude zonnetjeslogo van TV1, dat onder meer in die zomer van 2003 op onze schermen te zien was.

De zomer met de meeste hittegolven was overigens die van 1947. En ook de zomer van 1976 was legendarisch. "Het Journaal" blikte in 2003 terug op die hete zomers. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen