Videospeler inladen...

"Tijdens het strijken of in bad luisteren naar Paul Holdengräber": de favoriete podcasts van Ruth Joos

Podcasts, tot voor kort leek het iets voor een select clubje ingewijden, maar intussen is het audioformat bijzonder populair. Het aanbod is dan ook enorm, en vooral: het biedt voor elk wat wils. Deze week laten we enkele VRT-medewerkers aan het woord over hun favoriete podcasts. Vandaag: Ruth Joos, presentator van "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ik ben beginnen luisteren naar podcasts tijdens het fitnessen. Het fitnessabonnement is intussen stopgezet, maar de podcasts beluister ik nog", vertelt Ruth Joos. "Ik hou van het isolement dat je kan creëren met een hoofdtelefoon op. Dan kan ik me erg concentreren op stemmen en geluiden." En podcasts beluisteren, dat doet ze tijdens huishoudelijke taken, zoals strijken, maar ook in bad. 

"Ik heb alle klassiekers doorlopen, en daar zitten fantastische tussen, maar ik ben intussen verslaafd aan 1 man, Paul Holdengräber", bekent ze. "Hij spreekt Engels met 37 accenten door elkaar, wat erg op Duits-Engels lijkt, en hij slist wat."

Maar Holdengräber, de programmator van het publieke gedeelte van de New York Public Library, haalt volgens Joos wel alle grote namen binnen: "Hij praat met iedereen die ook maar iets met cultuur te maken heeft, van Zadie Smith tot Jay Z". De man heeft een literaire podcast: "a phone call from Paul", en dat is ook wat het is, weet Ruth Joos. "De telefoon gaat, iemand neemt op, meestal een bekende of interessante schrijver of schrijfster, en daar praat hij mee, nu eens een half uur, dan weer anderhalf uur, of soms in twee delen. Ze praten met elkaar en dat is het."

Ruth Joos gaat ook in podcasts altijd op zoek naar inhoud. "Ik kan er enorm van genieten als iets fantastisch gemonteerd is, met effecten en een goede opbouw, zodat het een soort serie wordt, maar dan enkel in geluid. Maar toch: inhoud primeert bij mij altijd boven de vorm. 

Onderstaande podcasts zijn volgens Ruth Joos echte aanraders: 

A Phone Call from Paul (Literary Hub): Paul Holdengräber, de directeur van de New York Public Library praat met zowat alle grote culturele namen (van Zadie Smith tot Jay-Z) over boeken.

Serial (WBEZ): 1 waargebeurd verhaal per seizoen. We volgen de personages door alle plottwisten.

 

Meest gelezen