Van Overtveldt: "Overleg met Europa nodig over Arco"

De federale regering blijft overleggen met Europa over de regeling die ze uitwerkte voor de Arco-coöperanten. Dat zegt minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA). De Europese Commissie moet groen licht geven voor het Arco-akkoord en de bevoegde commissaris Vestager liet gisteren uitschijnen dat dat niet evident zal zijn. Er is nog overleg nodig, zegt Van Overtveldt in het Radio 1-programma "De ochtend".

De federale regering heeft beslist om het dossier af te ronden, zegt Van Overtveldt. “We hebben duidelijke afspraken gemaakt. Maar als je aan 5 economen een mening vraagt, krijg je er 6. Als je die aan 5 advocaten vraagt, krijg je er 4."

Volgens Van Overtveldt ligt er voor de regering juridisch advies op de tafel dat zegt dat er geen sprake is van staatssteun als je alleen particulieren vergoedt. "Ik ben zelf geen jurist. Ik hoor ook andere juristen andere dingen zeggen. Ik denk dat het logisch is dat we de dialoog met de Europese Commissie verder zetten.”

Gisteren de bevoegde Europese commissaris Vestager dat ze het Arco-akkoord de komende weken en maanden zal bespreken met de Belgische overheid. De commissie schoot de eerste Arco-deal met de staatswaarborg af in 2014, wegens illegale staatssteun. Het valt nog af te wachten of Europa met dit akkoord instemt.

Herbeluister hier het gesprek met minister Van Overtveldt in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen