Videospeler inladen...

Wanneer is het te warm om te werken?

Met de hoge temperaturen nemen heel wat werkgevers maatregelen om het hoofd van hun werknemers koel te houden. Bij het overschrijden van een bepaalde temperatuurgrens is dat ook verplicht. 

Om te bepalen of het effectief te warm is om te werken, gebruik je geen gewone thermometer, maar een "globethermometer". Dat toestel houdt ook rekening met de luchtvochtigheid en de stralingstemperatuur van voorwerpen in de omgeving. Op die manier krijg je de WBGT-temperatuur die doorgaans lager uitvalt dan de "gewone" temperatuur.

Afhankelijk van de zwaarte van het werk dat je verricht, zijn er drempelwaarden waarop het te warm is om te werken en de werkgever dus maatregelen moet nemen. Voor licht werk - zoals een bureaujob  - is dat 29 WBGT, voor zeer zwaar werk - zoals het beklimmen van ladders - 18 WBGT.

"Maar zo'n thermometer is duur om aan te schaffen, vandaar dat wij onze werkgevers aanraden om vooral te luisteren naar de werknemers. Zij zijn de eerste om te zeggen of het al dan niet te doen is", zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Er bestaan ook tabellen waarmee je kan omrekenen naar de waarden van een gewone thermometer.

Korte broek

Uit een rondvraag van het NSZ blijkt trouwens dat 97 procent van de werkgevers inderdaad maatregelen neemt. Ze voorzien bijvoorbeeld extra drank, meer pauzes en ventilatie. Ook eventuele voorschriften voor verzorgde kleding worden versoepeld.

"Heel wat werkgevers willen dat hun medewerkers er netjes bijlopen, maar nu steekt het niet zo nauw. Het is zelfs zo dat 64 procent van de ondernemingen er momenteel niets op tegen heeft dat hun mannelijke werknemers met een korte broek naar het werk gaan", aldus Mattheeuws.

Het gaat dan wel over een geklede bermuda en niet over een sportshort, voegt Mattheeuws er nog vlug aan toe.

VIDEO: "Ja, het is afzien momenteel", zegt Kristof. Hij is aan het snoeien in een tuin in Zemst. Werken op zo'n warme dagen is niet evident. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen