Videospeler inladen...

Aantal doden van terreurgolf in zuiden van Syrië is opgelopen tot 216

Het zuiden van Syrië heeft gisteren de bloedigste dag beleefd sinds het begin van de oorlog in 2011. Bij een reeks aanslagen van de terreurgroep IS zijn er nu al zeker 216 doden gevallen. IS is wel teruggeslagen door het Syrische leger.

De aanslagen vonden plaats samen met een grondoffensief in en rond de stad al-Suwayda in het zuiden van Syrië. Een aantal zelfmoordterroristen bracht zichzelf met bommengordels tot ontploffing in de stad en strijders van IS liepen enkele dorpen in de omgeving onder de voet.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is het aantal doden nu al opgelopen tot zeker 216. Het zou gaan om burgers en leden van het leger of regeringsgezinde milities. Vandaag zijn de meeste slachtoffers van de aanslagen al begraven, zoals gebruikelijk is in het Midden-Oosten.  

Het gaat overigens niet enkel om de slachtoffers van de zelfmoordaanslagen. In de omliggende dorpen zou IS gewone burgers de keel hebben overgesneden en vrouwen hebben ontvoerd. Volgens sociale media is een zelfmoordterrorist door woedende inwoners opgehangen. Een andere zou zijn opgepakt door de politie.

Het Syrische leger is intussen een offensief begonnen tegen IS en heeft de dorpen rond Suwayda heroverd. Dat zou gepaard gaan met zware luchtaanvallen. Toch heeft IS een punt gemaakt dat de terreurgroep nog niet helemaal verslagen is en en nog altijd erg hard kan uithalen.

Suwayda is bolwerk van druzen in Syrië

De aanval op Suwayda is opmerkelijk, omdat de stad ver weg ligt van IS-gebied. Het is dus niet duidelijk hoe die IS-strijders met zo veel bewapening erin geslaagd zijn om in de buurt te komen, zeker omdat in de wijde omgeving het Syrische leger massaal aanwezig is.

Anderzijds ligt Suwayda in de Jabal al-Duruz- het kernland van de druzische minderheid in Syrië. Zowat 90% van de inwoners van dat gebied zijn druzen. Moslimextremisten zoals IS hebben een grondige hekel aan de druzen die ze soms met geweld proberen te bekeren. Tegelijk beschouwt IS de druzen als aanhangers van het Assad-regime, maar dat is zeker niet algemeen. Druzen leven in vooral in gesloten gemeenschappen onder eigen stamhoofden en velen daarvan hebben zich neutraal verklaard in de Syrische oorlog. In de jaren 20 en 30 hadden de druzen rond Suwayda zelfs een autonome staat als onderdeel van het Franse mandaatgebied Syrië.

Druzen hebben een aparte religie die eeuwen geleden ontstaan is uit het sjiïsme. Ze hebben eigen religieuze praktijken, waarover niet zo veel bekend is. Voor de oorlog woonden er 700.000 druzen in Syrië, wat overeenkomt met ongeveer drie procent van de bevolking. Er wonen ook druzen in Libanon en Israël.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen