Videospeler inladen...

Omstreden veiligheids­medewerker Benalla: "Complot om president Macron te beschadigen"

Alexandre Benalla, de omstreden veiligheids­medewerker van de Franse president Emmanuel Macron, heeft voor het eerst aan Le Monde een interview gegeven sinds de affaire-Benalla losbrak. "Het is een complot om president Macron te beschadigen", vertelt hij over de video waarin te zien is hoe hij een betoger enkele rake klappen toedient. Op de vraag wie dat wil doen, antwoordt hij alleen maar: "Politici en politieagenten".

De affaire-Benalla houdt Frankrijk al een week in de ban. Op een video is te zien hoe de veiligheidsmedewerker tijdens een 1 mei-betoging enkele rake klappen uitdeelt aan een betoger. Opvallend is dat hij een politiehelm en politiearmband droeg, terwijl hij allesbehalve agent is. 

Nu heeft Alexandre Benalla voor het eerst een interview gegeven sinds de hele heisa losbrak. In de Franse krant Le Monde vertelt hij uitgebreid over wat er precies gebeurd is die beruchte eerste mei en hoe zijn relatie met president Macron is. Volgens Benalla is zijn functie in het Elysée de privé-zaken van het koppel-Macron begeleiden. 

"Een grote stommiteit en een fout"

"Een grote stommiteit en een fout", zo omschrijft Benalla zelf zijn optreden. Maar volgens hem is de hele zaak "een complot om president Macron te beschadigen." "Er was een wil om de president aan te vallen. Het is een manier om hem een mes in de rug te steken. Ik was de zwakke schakel, dat erken ik. Er zijn mensen die zich nu in de handen wrijven en zeggen: "Dat is het, we zijn van hem af. Hij gaat ons niet meer lastigvallen." De mensen die het naar buiten gebracht hebben, hebben een hoge functie."

Er was een wil om de president aan te vallen. Het is een manier om hem een mes in de rug te steken. Ik was de zwakke schakel, dat erken ik

Alexandre Benalla

Op de vraag over wie het dan precies gaat, antwoordt hij: "Politici en politieagenten. Ik denk niet aan Collomb (n.v.d.r. Gérard Collomb, minister van Binnenlandse Zaken). In hem heb ik vertrouwen. Maar misschien mensen uit zijn entourage."

Wat is er volgens Benalla precies gebeurd?

Volgens Benalla was hij op de bewuste betoging als observator en belangrijker: was hij daar op uitnodiging van een topman bij de politie.

En wat het uniform betreft, verklaart Benalla dat de helm puur diende om hem te beschermen en de armband om duidelijk te maken dat hij bij de politie hoorde. Op de vraag wat er dan precies gebeurd is op het moment van zijn interventie, zegt hij: "In mijn hoofd maalde het: als we niets doen, gaan we geïsoleerd raken. We moeten een handje helpen. De fout die ik gemaakt heb, is dat ik gegaan ben en mijn functie van het Elysée achtergelaten heb. Het is die fout waarvoor ik bestraft ben, ik heb geen misdrijf gepleegd."

Volgens Benalla was zijn interventie ook allesbehalve hardhandig. "Ik heb mijn linkerhand onder zijn oksel gelegd, mijn rechterhand in zijn nek. Ik beschouw het incident niet als een arrestatie. Ik heb iemand opgepakt en hem aan de politie overgedragen. Die betogers waren alles straffeloos aan het vernielen. Als ik geen medewerker van het Elysée was, zou ik het zo opnieuw doen. Als medewerker van de president zou ik het niet opnieuw doen."

Als ik geen medewerker van het Elysée was, zou ik het zo opnieuw doen. Als medewerker van de president zou ik het niet opnieuw doen

Alexandre Benalla

President Macron: "Storm in een glas water"

President Macron klasseert het incident intussen als een "storm in een glas water". "Ik heb gezegd wat ik te zeggen heb; ik denk dat het een storm in een glas water was." Tegen Benalla zou Macron gezegd hebben dat "hij een grote fout begaan zou hebben en dat het moeilijk wordt. Maar dat zijn vertrouwen tegelijk niet beschadigd is."

Ik denk dat het een storm in een glas water is

President Emmanuel Macron
Videospeler inladen...

Meest gelezen