Bijenairco niet afdoend tegen hittegolf

Bijen hebben een eigen aircosysteem om hun kasten koeler te houden, maar met deze hittegolf kan de temperatuur in de bijenkast zo hoog oplopen dat de was en de honing gaan smelten. Bovendien vinden bijen onvoldoende nectar, waardoor de hittegolf een bedreiging is.

Dries Laget is imker en bijen- en wespenkenner bij Honeybee Valley, een afdeling van de universiteit van Gent waar ze alles weten over bijen. Deze hittegolf met temperaturen tot 36 graden is niet goed voor de bijen vertelt Dries. Hoewel bijen hun eigen aircosysteem hebben, kan het te heet worden in de bijenkasten waar 30.000 tot 40.000 bijen in hun kolonie zitten.

Gewoonlijk houden de bijen van 30 tot 35 graden in hun kast. De bijen halen water dat ze bijhouden in hun maag en transporteren naar de kast waar ze dan kleine druppeltjes in de cellen hangen. Door warmte en ventilatie verdampen die druppels en koelt de kast af. 

"Als het over de 40 graden wordt, dan gaat die was smelten, komen de ramen naar beneden en gaat de honing stromen, waar de bijen uiteindelijk aan dood gaan."

Door de droogte vinden de bijen ook minder voedsel. Bijen leven van nectar, maar planten produceren daar minder van omdat ze te weinig vocht hebben. Imkers kunnen dat probleem oplossen door suikerwater te geven.

kasto80

Meest gelezen