Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

CNN-reporter niet welkom op persconferentie wegens "ongepaste" vragen aan president Trump

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat het Witte Huis had beslist om CNN-journaliste Kaitlan Collins te weren van een persconferentie. Collins kreeg naar eigen zeggen te horen dat ze "ongepaste" vragen had gesteld aan president Donald Trump. 

Witte Huis-correspondente Collins mocht niet aanwezig zijn op de persconferentie met president Trump en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, in de rozentuin van het Witte Huis. Een paar uur daarvoor had de CNN-journaliste bij een persmoment in de Oval Office enkele vragen gesteld aan Trump die hem kennelijk niet zinden.

Collins vroeg Trump of hij zich verraden voelde door zijn ex-advocaat Michael Cohen, die de toelating had gegeven om geheime geluidsopnames vrij te geven en waarom de Russische president Poetin Trumps uitnodiging om naar het Witte Huis te komen nog niet had aanvaard. Maar Trump antwoordde niet, ook niet na aandringen van de journaliste. Daarna moest de aanwezige pers de Oval Office verlaten.

Achteraf werd Kaitlan Collins ontboden bij de perscel van het Witte Huis. Daar kreeg ze te horen dat ze niet uitgenodigd was op de officiële persconferentie van Juncker en Trump na de topontmoeting tussen beide heren. "Ze vonden dat de vragen die ik had gesteld aan Trump ongepast waren en ongepast voor de plaats waar ik ze had gesteld", verklaart de CNN-journaliste.

Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, laat weten dat de betrokken CNN-reporter "vragen riep en weigerde om te vertrekken na herhaaldelijk verzoek". Andere aanwezige journalisten spreken dat laatste alvast tegen. CNN mocht wel een andere journalist sturen, "en wij ondersteunen de persvrijheid", benadrukt Sanders nog. 

"Totaal ongepast, onverstandig en zwak"

De beslissing van het Witte Huis om CNN-journaliste Collins te weren van een persconferentie komt op hevige kritiek te staan vanuit de Amerikaanse pers.

"De vragen waren niet ongepast. Het is niet omdat het Witte Huis zich niet op zijn gemak voelt bij een vraag over het nieuws van de dag, dat de vraag irrelevant is en niet gesteld zou mogen worden", reageert CNN zelf.

CNN krijgt onder meer steun van de concurrerende zender Fox. Ook de vereniging van Witte Huis-correspondenten is niet te spreken over de actie van het Witte Huis. "Dit soort van vergelding is totaal ongepast, onverstandig en zwak", klinkt het.

Meest gelezen