Aziatische hoornaar in opmars: een bedreiging voor onze bijen

De Aziatische hoornaar is in opmars in Vlaanderen. Vorig jaar werden een paar nesten gespot in de grensstreek. Dit jaar is er al een nest vernietigd in Gent. Deze exotische wespen vormen een ernstige bedreiging voor de wilde bij en vooral de honingbij.

Het begon vrij onschuldig vorig jaar toen een paar nesten van Aziatische hoornaars opdoken in West-Vlaanderen. Deze grote exotische wespen belandden in 2004  met een scheepsvracht Chinees aardewerk in de haven van Bordeaux. Van daaruit hebben ze zich verspreid naar het noorden en het zuiden.

Eerst bleef hun aanwezigheid in Vlaanderen beperkt tot de grensstreek, nu is al in Gent een eerste nest gezien. “Vorig jaar dachten we de hoornaar nog te kunnen tegen te houden aan de grens, maar dat is dus niet gelukt. We lopen achter de feiten aan”, zegt bijendeskundige Dries Laget van de UGent.

Verschillende soorten

We mogen overigens de Aziatische hoornaar (Vespa velutina nigrithorax) niet verwarren met de Europese (Vespa crabro). Die laatste blijft meestal uit de buurt van mensen en heeft het vooral gemunt op andere wespen en op vliegen.

De Aziatische hoornaar is veel agressiever en valt ook bijen aan. Ze kunnen honingbijenkasten binnendringen en volledige nesten leegroven. U kan deze soort herkennen door het donkere lijf en de gele poten.

(Lees verder onder de foto's.)

Aziatische hoornaar, Honeybee Valley, UGent

Zijn Europese soortgenoot is gehuld in een tricolore vlag met een zwart-geel lijf, kop en poten zijn koperkleurig.

Europese hoornaar, wikimedia

Ondertussen hebben de brandweerdiensten al nesten vernietigd in de buurt van Ieper en Roeselare, in Kortrijk, Oostende en Gent. De brandweer heeft daarvoor een speciale opleiding gekregen want dat is nodig zegt

Dries Laget: “Aziatische hoornaars kunnen behoorlijk agressief zijn, ze kunnen gif via hun angel inspuiten, maar ze kunnen hun gif ook sproeien op de huid. Dus een imkerkap biedt onvoldoende bescherming”.

Aziatische hoornaars zijn bijhoorlijk agressief, ze kunnen hun gif ook sproeien op de huid. Dus een gaas voor het gezicht beschermt niet voldoende

Dries Laget, Honeybee Valley, UGent

Meten is weten

Wie een groot bolvormig nest ziet hoog in een boom, of grote wespen met gele poten kan een mail met foto sturen naar het kenniscentrum Honeybee Valley.

Op die manier kunnen de onderzoekers de trek van de hoornaars volgen en kan de brandweer uitrukken om het nest te verdelgen. Dat komt alle bijen ten goede.

Wie nog meer wil doen voor de bijen in deze hitte kan een schoteltje water in de tuin zetten, zegt Dries Laget: "best met een blad of steen in waar de bijen op kunnen kruipen zodat ze niet verdrinken".

Meest gelezen