Archieffoto van vissersdorp langs de Mekong in Cambodja.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Duizenden Cambodjanen op de vlucht voor water na dambreuk in buurland Laos

Het plots verhoogde waterpeil van de Mekongrivier heeft na Laos nu ook Cambodja bereikt. Ook daar zijn duizenden mensen geëvacueerd omdat hun huizen onder water gelopen zijn. Twee dagen geleden is in Laos een grote dam in aanbouw doorgebroken na hevige regenval.

De watersnood na de dambreuk in Laos leidt nu ook tot grote problemen in het noorden van buurland Cambodja. Daar zijn nu al zeker 17 dorpen overstroomd en zijn 5.600 mensen op de vlucht geslagen voor het stijgende waterpeil. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers, maar de schade is er groot.

Wellicht zullen de problemen langs de Mekong zich verder stroomafwaarts verplaatsen naar het centrum en het oosten van Cambodja. Onder meer de hoofdstad Phnom Penh ligt aan de oevers van de Mekong. Bovendien zijn er zondag parlementsverkiezingen in Cambodja.

In Laos zelf begint het waterpeil intussen te dalen. Officieel zijn er 27 doden gevallen, maar er zijn nog altijd honderden vermisten. De hulpverlening komt er blijkbaar traag op gang, al hebben China, Thailand en Vietnam teams gestuurd om het arme Laos bij te staan. Bovendien regent het nog altijd hevig in de streek en zijn veel wegen onbruikbaar wegens aardverschuivingen.

De overlevenden in de regio zijn boos omdat ze geen enkele waarschuwing van de overheid gekregen hebben, alhoewel al duidelijk was dat er mogelijk problemen met de dam zouden zijn en in allerijl getracht werd om de dambreuk te voorkomen. De economische schade voor het straatarme land is erg groot: veel velden en huizen zijn verwoest en vee is omgekomen. Overal liggen rottende kadavers van dieren en er wordt gevreesd voor het uitbreken van ziektes in het zuiden van Laos. Er is ook weinig informatie, want het communistische regime in Laos probeert de media zo strikt mogelijk in de hand te houden.

Meest gelezen