AFP

Eerste digitaal museum voor schone kunsten in Parijs: "L' Atelier des lumières"

Wil je helemaal ondergedompeld worden in kunst, dan is er nu "L' Atelier des lumières" in Parijs. Je wordt er omgeven door gigantische videoprojecties van bestaande en nieuwe kunstwerken, plus bijbehorende soundscapes. De openingstentoonstelling is gewijd aan de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt en een eeuw Weense schilderkunst. 

Parijs zorgt voor een primeur: een digitaal museum voor schone kunsten. In een voormalige metaalgieterij in het elfde arrondissement is een tijdje geleden "L' Atelier des lumières" opengegaan. In de grote hallen worden bestaande en nieuwe kunstwerken met lasers geprojecteerd op muren die tot tien meter hoog zijn. 

Bezoekers worden zo helemaal ondergedompeld in de kunstwerken. Naast de videoprojecties zijn er ook indrukwekkende soundscapes. 

AFP or licensors

De openingstentoonstelling is gewijd aan de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt en een eeuw Weense schilderkunst. Er zijn ook werken van onder meer Egon Schiele en Hundertwasser. Bij de panoramische 360-graden-show hoort muziek van Wagner, Chopin, en Beethoven. Die komt van een innovatieve "motion design" klankinstallatie met 50 speakers, die helemaal aansluit op de 3D-kijkervaring. 

Een wandeling door het museum is een compleet nieuwe ervaring die alle zintuigen aanspreekt. Er zijn ook installaties waarbij een schilderij tot leven komt en personages uit het kader stappen, bijvoorbeeld op de tonen van Wagners Tannhäuser. 

AFP or licensors

Meest gelezen