AFP or licensors

Europese Centrale Bank blijft onveranderd geld in de economie pompen

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveau. Ook aan het stimuleringsbeleid, door de massale opkoop van obligaties, wijzigt voorlopig niets. Deze beslissingen waren in lijn met wat de beleidsmakers in Frankfurt al eerder hadden aangekondigd.

De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat nog altijd op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op geld dat ze in Frankfurt stallen. De rentetarieven zullen waarschijnlijk tot minimaal de zomer van 2019 niet worden aangepast. Voor bijvoorbeeld de rente op hypotheken of spaarproducten verandert er voorlopig dus weinig.

De lage rente is een van de instrumenten die de ECB inzet in een poging de economische groei en de inflatie in de eurolanden aan te jagen. De ECB pompt door het opkopen van obligaties maandelijks ook nog altijd 30 miljard euro in de economie van de eurozone. Het is de bedoeling dat dit bedrag vanaf oktober wordt gehalveerd tot 15 miljard euro en na december helemaal tot nul wordt teruggebracht.

ECB-president Mario Draghi zal donderdagmiddag nog een toelichting geven over het rentebesluit. Dan komt de ECB ook met nieuwe verwachtingen voor de economische groei en inflatie in het eurogebied.

Meest gelezen