Videospeler inladen...

Federale regering neemt steunmaatregelen voor landbouwsector

De federale regering neemt vijf concrete, sociaal-economische maatregelen om de landbouwsector te steunen. Dat meldt bevoegd minister Denis Ducarme (MR) donderdag. Die sector wordt zwaar getroffen door de aanhoudende droogte.

Zo zullen de getroffen landbouwers een jaar uitstel kunnen krijgen op de betaling van hun sociale bijdragen voor het derde en vierde trimester van 2018 en het eerste trimester van 2019. Dat kan door een eenvoudige aanvraag bij de sociale verzekeringskas, zonder extra kosten.

Er is ook sprake van een bundeling van dossiers voor de vrijstelling van bijdragen met het oog op een versnelde en uniforme behandeling en van de erkenning als "sector in crisis", wat het eenvoudiger maakte de sociale bijdragen te verlagen, preciseert de minister.

De overige twee maatregelen kwam minister Ducarme overeen met zijn collega van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). Het gaat onder meer over een betalingsplan voor sociale bijdragen aan de RSZ voor getroffen ondernemingen.

De aanvraag kan online gebeuren via een formulier dat terug te vinden is op de portaalsite van de sociale zekerheid. De werkgever krijgt binnen de tien werkdagen antwoord. Een vrijstelling van interesten in geval van laattijdige betaling van de werkgeversbijdragen is ook mogelijk, indien de voorgaande trimesters tijdig werden betaald.

Meest gelezen