Geen zomerkleren voor motorrijders

Met de hitte van de laatste dagen is het aangenaam om met korte mouwen rond te lopen en losse kleding te dragen. Heel wat motorrijders denken waarschijnlijk hetzelfde, maar zij moeten zich houden aan de voorschriften. Geen zomerse taferelen op de motor dus, wel beschermende kledij.

De verleiding bij motorrijders is groot om bij dit weer zonder bescherming de weg op te gaan. Maar dat is geen goed idee. Ze moeten ook nu een helm dragen, maar ook handschoenen en de ledematen moeten bedekt zijn met lange mouwen en broekspijpen. Ook voeten en enkels kan je best beschermen. Dat zijn voorschriften die al jaren gelden. 

Motorpak

Een speciaal motorpak is niet verplicht, maar natuurlijk wel veiliger. “Je koopt als motorrijder best een zomerpak”, zegt Luc Gerits van politiezone CARMA. “Dat bestaat uit een jas en een broek die op kritieke plaatsen bescherming bieden maar daarnaast ook erg luchtig zijn." 

Zo'n pak kan blessures bij ongevallen verminderen. De meest voorkomende verwondingen zijn breuken aan de onderste ledematen en ernstige schaafwonden. “Een motorrijder wordt bij een ongeval van de motor gekatapulteerd”, zegt Gerits. "Het dragen van een motorpak kan de gevolgen van een ongeval beperken. De beschermstukken in zo’n pak kunnen de impact van een klap enorm verkleinen. Volledig beschermd ben je als motorrijder nooit. Een motorrijder moet er zich van bewust zijn dat je veel meer risico loopt in het verkeer dan een automobilist”, besluit Gerits.

Geldboete

Wie op de motor niet de juiste kleding draagt, riskeert een geldboete. Het is ook mogelijk dat de verzekering zich bij een ongeval terugtrekt omdat je wettelijk niet in orde was. In dat geval draai je zelf op voor de kosten.

Meest gelezen