Videospeler inladen...

Herlees de Liveblog: dit was de warmste 26 juli ooit in België

De temperatuur in Ukkel heeft voor de derde dag op rij de kaap van 30 graden bereikt. Daardoor kunnen we nu officieel van een hittegolf spreken. Nooit eerder werd op 26 juli in Ukkel een hogere temperatuur gemeten. Overal zijn maatregelen genomen tegen de hitte en de droogte. Door de hitte trekt onweer over het land.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ondergelopen tunnels in Brussel weer open voor verkeer

In Brussel zijn de Vleurgattunnel, de Montgomerytunnel en de Georges-Henritunnel opnieuw in beide richtingen open voor het verkeer. Dat meldt Mobiris op Twitter. Eerder vanavond waren ze nog (deels) dicht door overstromingen als gevolg van het onweer.

Ook Kennedytunnel in Antwerpen onder water

Prachtige onweerswolken boven Vossem (Vlaams-Brabant)

Koen Bert heeft vanavond deze knappe foto van onweerswolken boven Vossem in Vlaams-Brabant gemaakt. 

Verschillende tunnels lopen onder in Brussel

In Brussel zijn verschillende tunnels ondergelopen door het onweer. Het gaat onder meer om de Georges-Henritunnel en de Vleurgattunnel. Dat meldt Mobiris op Twitter. De tunnels zijn afgesloten in beide richtingen. Ook de Montgomerytunnel is dicht. Intussen is de Vleurgattunnel richting centrum weer open, maar de hinder voor het verkeer blijft.

Ook in Nederland daalt de regen neer

Water van de Noordzee was nooit zo warm als nu

Videospeler inladen...

Waarom is Ukkel de referentie voor weer en temperaturen in ons land?

Videospeler inladen...

Door de aanhoudende hitte is het wegdek op de E314 in Aarschot omhoog gekomen. Twee rijstroken zijn versperd. Er wordt vanavond geprobeerd om het wegdek te herstellen, maar het is nog niet zeker of de rijweg dan al opengesteld kan worden. 

Frank Deboosere: "Zaterdag 26 graden, daarna stijgen de temperaturen weer"

Videospeler inladen...

26 juli 2018 was de warmste 26 juli ooit

Videospeler inladen...

Gitte Van Hoyweghen op Brussels Airport: "Grondoperaties lagen stil door onweer"

Videospeler inladen...

FOTO: Straat ondergelopen in Tervuren

Door het onweer dat de afgelopen uren over het oosten van Brussel trok, is onder andere deze straat in Tervuren ondergelopen. De riool kon het vele water dat op korte tijd neerkwam niet slikken.

Brussels Airport: "All operations restarted"

Het vliegverkeer op de luchthaven van Zaventem komt weer op gang nadat het zo'n 2 uur bijna heeft stilgelegen. Door het felle onweer mocht niemand meer op de tarmac komen en konden vliegtuigen dus niet bijgetankt en geladen worden.

Vliegtuigen die wel al geladen waren  konden wel nog opstijgen. Vliegtuigen die onderweg waren naar de nationale luchthaven konden ook nog landen. Vluchten hebben ruim een uur vertraging opgelopen en volgens Brussels Airport zal de hinder nog heel de avond voelbaar zijn.

Vliegverkeer op Zaventem ligt stil door onweer

Het vliegverkeer op de luchthaven van Zaventem ligt sinds 17 uur stil door het felle onweer dat over het oosten van Brussel trekt. Door het onweer kunnen vliegtuigen namelijk niet worden bijgetankt, en de bagage kan niet geladen en gelost worden.

Hierdoor kunnen er dus praktisch geen vliegtuigen opstijgen. Vliegtuigen die al getankt hadden en geladen waren, kunnen wel nog opstijgen. Vliegtuigen die onderweg zijn naar Zaventem kunnen ook nog landen.

Veel wespen én hoornaars deze zomer

Er zijn deze zomer heel veel wespen waaronder grote exemplaren. Dat zijn hoornaars. Volgens Dries Laget van de UGent is dat niets om bang voor te zijn, al zien die hoornaars er wel dreigend uit. Omdat de wespen en de hoornaars weinig voedsel vinden door de droogte, komen ze dichter bij de mensen om hun eten te vinden en daardoor hebben we de indruk dat er meer zijn.

Zwemmen kan gratis in Todi in Beringen

In het duikcentrum Todi in Beringen kan iedereen vandaag nog tot 20 uur gratis zwemmen. De stad doet die verkoeling cadeau op de voorlopig warmste dag van het jaar. Echt duiken kan niet, zwemmen en snorkelen tussen de vissen mag wel.

Budabrug in Kortrijk defect door hitte

In Kortrijk is de Budabrug defect door de extreme hitte. De brug is te fel uitgezet en ze is geblokkeerd. De brandweer koelt de brug nu af met water. Voorlopig kan niemand over de brug rijden.

Paarden rijden niet uit in Gent door hitte

In Gent zullen toeristen tot minstens morgen geen ritjes kunnen maken in een huurkoets. De paarden rijden er niet uit door de drukkende hitte. Ook in Oostende en Brugge werden maatregelen genomen en worden de rondritten 's middags enkele uren onderbroken.

In Gent verzamelen de dieren doorgaans op het Sint-Baafsplein, maar bij felle zon kunnen de dieren ook rusten onder de stadshal, waar schaduw is. Maar de uitbater kiest ervoor om minstens tot vrijdag geen paarden te laten rijden doorheen het historische centrum van de stad.

Noodweer Benelux waarschuwt voor warmteonweders

In de late namiddag en de avond kunnen onweders ontstaan als gevolg van de warme temperaturen. Dat meldt Noodweer Benelux. Het zal om lokale neerslag gaan waardoor de precieze plek moeilijk is te bepalen.

Onweerszone trekt van Brussel naar Antwerpen

Momenteel trekt een onweerszone van Brussel naar Antwerpen. Dat is duidelijk te zien op de website van Buienradar.

In Veltem (Vlaams-Brabant) pakken onweerswolken samen

Frank Deboosere: "Morgen wordt het nog warmer dan vandaag"

In Ukkel was het deze middag 34 graden Celsius. Daarmee is het dagrecord gesneuveld, het was de warmste 26 juli ooit. Het vorige record stond op 26 juli 2006 met 33,5 graden. Tegelijk nuanceert weerman Frank Deboosere: "Een dagrecord zegt op zich niet zoveel. Als we kijken naar de warmste dagen ooit, staan we vandaag op de 8e plek in Ukkel sinds 1833. Dat is toch wel straf."

"Morgen wordt het nog wat warmer. In het binnenland gaan we op veel plaatsen naar 36 graden. In de Kempen is zelfs 38 graden mogelijk. Dat is bijna een recordwaarde. Het aantal tropische dagen, dagen met meer dan 30 grade, neemt almaar toe. Dat is zeker een gevolg van de klimaatopwarming."

Crelan komt landbouwers tegemoet door aanhoudende droogte

Crelan gaat land- en tuinbouwers de kans geven de afbetaling van hun krediet uit te stellen, als gevolg van de aanhoudende droogte. Dat zegt de coöperatieve bank bij de opening van de landbouwbeurs in Libramont. Getroffen boeren kunnen daarnaast uitstel vragen voor de betaling van hun sociale bijdragen.

Crelan telt zowat 30.000 landbouwers onder haar klanten. Ook in 2017 deed de bank een tegemoetkoming, na een zomer die als landbouwramp werd erkend. "We wilden een sterk signaal geven bij de opening van de landbouwbeurs", zegt ceo Philippe Voisin. "Landbouwers kunnen hun aflossing tot een jaar uitstellen. Daarmee willen we de druk op de liquiditeit van hun onderneming verlichten."

Getroffen boeren kunnen via hun sociaal secretariaat ook een vervangingsinkomen aanvragen, waardoor ze ook kans maken op een verhoogde kinderbijslag. Daarnaast kunnen ze tot acht kwartalen vrijstelling van sociale bijdragen vragen. Wanneer een serre meer dan drie maanden uit productie is, kunnen ze een vrijstelling van onroerende voorheffing vragen.

Crelan krijgt naar eigen zeggen desalniettemin positieve signalen van de sector. "Die tonen dat de land- en tuinbouwers geloven in hun toekomst." Crelan ziet veel investeringen, met een stijgende productie in Vlaanderen en Wallonië tot gevolg.

Niet de Vlamingen maar wel de pers duikt massaal de koelcel van de Colruyt in

Van de meer dan 1.900 mensen die via Facebook lieten weten dat ze verkoeling zouden zoeken in de koelcel van de Colruyt-vestiging van Sint-Truiden kwam maar een twintigtal personen opdagen. Een groot deel ervan waren journalisten van de verzamelde Vlaamse pers. Truienaar Timmy Haubrechts plaatste als grap het evenement gisteren op Facebook en kon niet geloven dat het op minder dan 24 uur viraal ging en bijna negenduizend keer gedeeld werd.

In Sint-Truiden waren ze er helemaal klaar voor. Voor de gelegenheid werd een gele opblaaseend centraal in de koelcel geplaatst. De degustatieschaaltjes waren netjes bijgevuld en de cameraploegen van nationale en lokale zenders stonden samen met de journalisten van alle grote kranten "de duizenden warmtevluchtelingen" op te wachten. De verzamelde pers poseerde uiteindelijk zelf voor een selfie, toen de beloofde massa niet kwam opdagen. Ook in andere vestigingen lag de opkomst ver beneden de verwachtingen.

Suikerrock neemt extra maatregelen tegen hitte

De organisatoren van Suikerrock in Tienen dat morgen voor de 32e keer van start gaat, nemen extra maatregelen tegen de hitte. Zo krijgen alle ticketkopers vooraf nog een mail toegestuurd met een aantal aanwijzingen die ook tijdens het driedaagse festival regelmatig zullen worden omgeroepen. Er is in gratis waterbedeling en controle door het Rode Kruis voorzien voor wie lange tijd vooraan staat.

"Het zal vooral op vrijdag bijzonder warm zijn, maar we starten die dag pas om 18.15 uur. Op zaterdag en zondag verwachten we meer draaglijke temperaturen", aldus organisator Walter Kestens. "Als stadsfestival heeft Suikerrock wel het voordeel dat er door de gebouwen veel schaduw is. In de onmiddellijke nabijheid is er zelfs een stadspark waar men verkoeling kan gaan zoeken. We zullen in de mail en tijdens het festival bezoekers sensibiliseren veel water te drinken en regelmatig de schaduw op te zoeken. In de Leuvensestraat staat er een drinkwaterfontein van de stad. Omdat we weten dat jongeren die uren frontstage staan een risicogroep vormen voor uitdroging, voorzien we voor hen gratis waterbedeling", zegt Kestens.

KMI: "Hittegolf zal in de toekomst steeds vaker voorkomen"

Een hittegolf zoals we die nu meemaken, zal de komende decennia minder uitzonderlijk zijn dan in de vorige eeuw. Dat zegt het KMI. "Vroeger hadden we enkele hittegolven per eeuw, nu volgen ze elkaar sneller op én zijn ze intenser", klinkt het.

Videospeler inladen...

Timmy Haubrechts lokt tientallen mensen naar koelcel Colruyt "om samen af te koelen"

Wat begon als een ludiek evenement op Facebook, werd vandaag nationaal nieuws. De hitte inspireerde Timmy Haubrechts uit Sint-Truiden enkele dagen geleden tot de activiteit "Afkoeling zoeken in koelcel Colruyt". 

Via Facebook lieten duizenden mensen weten "geïnteresseerd" te zijn in het evenement. Rond 14 uur was het verzamelen geblazen in de koelcel van de Colruytwinkel in Sint-Truiden. Uiteindelijk kwamen er enkele tientallen mensen opdagen, én heel wat pers. "Online heeft het evenement veel meer respons uitgelokt dan verwacht. Het is daar een beetje uit de hand gelopen. Dit had ik nooit verwacht. Ook de media-aandacht hiervoor kon ik niet inschatten. De bal is zwaar aan het rollen gegaan", vertelt Haubrechts aan Radio 2 Limburg. "Er werd zelfs security ingezet in de Colruyt van Sint-Truiden. Het Colruytfiliaal in Bouillon heeft me zelfs gecontacteerd om zich aan te sluiten bij de actie. Maar er is altijd een verschil tussen wat er online gebeurt en de realiteit."

Geen aircotoestel in de buurt? Misschien helpt deze creatieve oplossing wel

Dagrecord is gesneuveld: vandaag is de warmste 26 juli ooit

Vandaag is officieel de warmste 26 juli in België, sinds het begin van de metingen. Omstreeks 14.30 uur werd in Ukkel een temperatuur van 34 graden gemeten. Daarmee sneuvelt het vorige dagrecord uit 2006. Toen werd er op 26 juli een temperatuur van 33,5 graden gemeten. Het dagrecord van 27 juli gaat al langer mee: met 32,4 graden staat dat "op naam" van 1928. De kans is reëel dat ook dat temperatuurrecord sneuvelt.

De zwoele temperaturen brengen sommige Twitteraars op creatieve ideeën

Tomorrowland neemt hittemaatregelen tijdens tweede festivalweekend

"We zijn ons bewust van de hoge temperaturen", zegt Tomorrowland-woordvoerster Debby Wilmsen. "We kunnen de situatie monitoren omdat er een weerman op het terrein is en we kunnen op basis van zijn updates onze festivalgangers informeren." De organisatie voorziet extra schaduwplaatsen op de Dreamville-camping en zorgt voor extra verkoeling voor de podia en in de indoorpodia. Er zal ook voldoende drinkwater zijn. Op de camping en op het terrein worden parasols uitgedeeld. De brandweer zal komend weekend ook de klok rond aanwezig zijn op het festivalterrein in provinciaal domein De Schorre in Boom. Of het geplande vuurwerk kan plaatsvinden, wordt telkens pas de avond zelf beslist.

© Nathan Dobbelaere

Ook Brusselaars gevraagd om "spaarzaam te zijn met water"

Brussels minister van Leefmilieu en Energie Céline Fremault (CDH) vraagt aan de Brusselaars om spaarzaam om te gaan met leidingwater. "Het wateraanbod voor de Brusselaar is gegarandeerd, maar de situatie wordt van nabij opgevolgd. We vragen de inwoners van Brussel wel om spaarzaam om te gaan met water en onnodige verspilling te vermijden", zegt Fremault.

Een tekort aan water is er niet. In Brussel is er in tegenstelling tot in Vlaanderen en Wallonië weinig water dat gebruikt wordt om velden of tuinen te besproeien .Voorlopig worden de fonteinen in het Brussels gewest niet afgesloten. In de Brusselse parken worden voorlopig enkel de oudste en meest zeldzame bomen besproeid.

NMBS waarschuwt: "Drink voldoende bij deze temperaturen"

In alle stations in ons land waarschuwt de NMBS vandaag voor de hitte. Er wordt omgeroepen om veel water te drinken bij deze temperaturen. NMBS-woordvoerder Bart Crols bevestigt dat de NMBS zijn reizigers vandaag op die manier extra waarschuwt. "Via onze sociale media delen we al enkele dagen gelijkaardige waarschuwingen", zegt Crols.

Om 13 uur werden overal in ons land temperaturen boven de 30 graden gemeten, behalve aan de kust

In Velt, bij Sint-Truiden, piekt de temperatuur al richting 50 (!) graden celsius

Wordt ook het temperatuurrecord verbroken?

Nu we sinds vandaag officieel kunnen spreken van een hittegolf rijst de vraag of het temperatuurrecord in Ukkel vandaag zal verbroken worden. Dat record staat op 27 juni 1947. Toen werd liefst 38,8 graden gemeten, al gebeurde dat volgens de meetmethode van die tijd. Omgerekend naar de hedendaagse temperatuurmeting komen we uit op 36,6 graden. Mogelijk komen we vandaag in de buurt, maar het is afwachten of het record ook effectief zal verbroken worden.

30,2 graden in Ukkel!

Het is nu officieel: we hebben een hittegolf in het land. De temperatuur is in het officiële meetstation in Ukkel naar 30 graden geklommen en dat voor de derde dag op rij. We spreken officieel van een hittegolf wanneer minstens 5 opeenvolgende dagen een temperatuur van 25°C of meer wordt opgemeten, waarvan bovendien minstens 3 dagen met temperaturen van 30°C of meer. We zitten aldus sinds 22 juli met een hittegolf.

In Nederland is de hittegolf al officieel een feit

Ukkel om 11 uur: 27,9 graden

In het officiële meetstation in Ukkel is om 11 uur 27,9 graden gemeten. Verwacht wordt dat het daar rond het middaguur 30 graden zal worden. Op dat moment zullen we officieel kunnen spreken van een hittegolf. Klimatologisch wordt gesproken van een hittegolf wanneer minstens 5 opeenvolgende dagen een temperatuur van 25°C of meer wordt opgemeten, waarvan bovendien minstens 3 dagen met temperaturen van 30°C of meer.

KMI

Waakzaamheidsfase voor leidingwater in Oost- en West-Vlaanderen

 AquaFlanders kondigt de waakzaamheidsfase voor leidingwater af voor grote delen van Oost- en West-Vlaanderen en voor een vijftiental gemeenten in Vlaams-Brabant. De koepel van Vlaamse waterbedrijven vraagt de inwoners om spaarzaam om te gaan met het leidingwater, want "als de vraag naar leidingwater nog verder toeneemt, is het niet uitgesloten dat er zich bevoorradingsproblemen kunnen voordoen".

Ircel waarschuwt voor overschrijding van ozondrempel

Gent herinnert zijn bewoners aan het sproeiverbod

Arnhem zet strooiwagens in

In de Nederlandse stad Arnhem staan zowaar de strooiwagens klaar. Niet om de gladheid te bestrijden, maar om te voorkomen dat het asfalt smelt door de hitte. Dat schrijft de lokale krant De Gelderlander. 

Rode Kruis deelt water uit op luchthaven Charleroi

Het Rode Kruis schroeft zijn waterbedeling voor daklozen in de grote steden op naar aanleiding van de hitte. De organisatie voorziet ook paletten met water op de luchthaven van Charleroi, onder meer voor de vakantiegangers die er getroffen zijn door de staking bij Ryanair.

Archiefbeelden: hoogtepunten van de hittegolf in 1947 en in 1976

Videospeler inladen...

Meest gelezen