Videospeler inladen...

Imran Khan eist de overwinning op in Pakistan en wil oplossing voor conflict met India over Kashmir

In Pakistan lijkt de voormalige cricketspeler Imran Khan zeker van de overwinning bij de parlementsverkiezingen. Zijn partij zou wel geen absolute meerderheid behalen en moet dus op zoek naar coalitiepartners. Imran Khan belooft als premier om de banden met India aan te halen.

Alhoewel het tellen van de stemmen erg traag verloopt en de grote partijen nu al klagen over geknoei bij de stembusgang en bij het tellen, heeft de populistische leider Imran Khan de overwinning uitgeroepen op de televisie. In Lahore en andere steden zijn zijn aanhangers massaal op straat gekomen om die zege te vieren.

De resultaten zijn nog niet volledig, maar de PTI van Imran Khan zou de grootste partij worden voor de Moslimliga van de afgezette premier Nawaz Sharif, zijn aartsrivaal. Volgens sommige bronnen zou de PTI (Pakistan Tehreek-e Insaf of Beweging voor Gerechtigheid) 113 van de 272 zetels die op het spel stonden, behalen. Ze heeft dus geen absolute meerderheid en zal dus op zoek moeten gaan naar coalitiepartners.

In een triomfantelijke tv-toespraak heeft Imran Khan een nieuw tijdperk aangekondigd. "We gaan een rechtssysteem uitbouwen dat iedereen gelijk behandelt en instellingen die goed functioneren", beloofde hij. Zolang dat niet gebeurt, zullen buitenlandse investeringen niet naar Pakistan komen, luidde het. Ook beloofde Khan geen wraak te nemen op zijn politieke rivalen.

Internationaal heeft hij meteen de hand gereikt aan buurland India. Zo wil Imran Khan met de Indiase premier Narendra Modi praten over een vreedzame oplossing over het betwiste gebied Kashmir. Dat verdeelt beide landen al sinds de onafhankelijkheid van 1947. Imran Khan wil ook de banden met de Verenigde Staten aanhalen. (Lees verder onder de foto).

Aanhangers van Imran Khan vieren de overwinning.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Een nieuw Pakistan?

Tijdens de campagne had Imran Khan een "Naya Pakistan" of nieuw Pakistan beloofd. Het belangrijkste thema dat hij aanbracht was de strijd tegen de alom aanwezige corruptie in het land. Daar viel hij de twee grote traditionele partijen, de Moslimliga van ex-premier Nawaz Sharif en de Volkspartij van de Bhutto-familie, mee. Die twee partijen wisselen elkaar al sinds eind de jaren 80 af aan de macht en waren beiden verwikkeld in schandalen.

Imran Khan belooft het nu anders aan te pakken, maar dat moet dus nog blijken. Wel heeft hij vooral de jonge kiezers aangesproken. Dat kan een rol gespeeld hebben, want 64 procent van de kiezers is jonger dan 30 jaar. Dat zijn ook mensen die zich de carrière van Imran Khan als populaire cricketspeler niet herinneren. Ook opvallend is dat hij het dus bij die jonge kiezers beter doet dan de 29-jarige Bilawal Bhutto Zardari, de leider van de Pakistaanse Volkspartij en zoon van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto.

Voor Imran Khan is de hoop die hij gewekt heeft bij de kiezers nu zijn grootste uitdaging. Een enorm land vol etnische en religieuze spanningen en corruptie van koers doen veranderen, is erg moeilijk. Als dat niet voldoende snel verloopt, zou de teleurstelling wel erg groot kunnen zijn. Zijn andere uitdaging is de economie die achteruit dreigt te boeren. Wellicht zal Pakistan opnieuw een noodlening moeten vragen aan het Internationaal Muntfonds of kredieten moeten gaan schooien bij buurland China. Ook dat zal toegevingen vergen.

Meest gelezen