Videospeler inladen...

Imran Khan: van cricketspeler over playboy naar gelovig moslim en premier

Al meer dan twintig jaar probeert de voormalige sportheld om de macht van de traditionele partijen in Pakistan te breken. Het is hem nu eindelijk gelukt, maar pas na een carrière met veel bochten, vallen en opstaan.

De 65-jarige Imran Khan ziet zichzelf graag als buitenbeentje, hij behoort wel degelijk tot de welgestelde elite in zijn land. Zo kon hij studeren aan de prestigieuze Engelse universiteit van Oxford. Veel familieleden zitten overigens in zaken of in de politiek in Pakistan.

De jonge Khan koos voor een sportcarrière en groeide uit tot een van de beste cricketspelers in Pakistan. Zo loodste hij in 1992 als kapitein het team van zijn land naar het wereldkampioenschap cricket, een erg populaire sport in India en Pakistan. Daarna hield hij het voor bekeken in de sport.

In 1992 loodste Khan als kapitein het cricketteam van zijn land naar het wereldkampioenschap

Naast het sportveld bouwde hij ook een reputatie uit als playboy en nachtraaf in het uitgaansleven. Later beweerde hij dat hij nooit alcohol of drugs heeft aangeraakt, maar vrouwen alleszins wel. Hij is nu al voor de derde keer getrouwd. Zijn eerste vrouw Jemima Goldschmidt kwam uit een rijke Britse familie van joods-Duitse afkomst. Samen hebben ze twee kinderen. Nadien is Khan nog twee keer getrouwd, maar hij zou ook kinderen buiten die huwelijken verwekt hebben.

Na het overlijden van zijn moeder aan kanker, financierde de sportvedette ziekenhuizen waar arme Pakistanen zich konden laten verzorgen. Die sociale inslag is Khan altijd bijgebleven. Ook nu belooft hij zijn landgenoten een sociaal vangnet en betaalbare medische zorg als hij premier wordt.

Filantroop en gelovig politicus

In 1996 stapte Khan in de politiek. Met zijn nieuwe partij Pakistan Tehreek-e Insaf (Beweging voor Gerechtigheid) wou hij het machtsmonopolie van de twee grote partijen doorbreken. Die Moslimga van Nawaz Sharif en de Volkspartij van de Bhutto-familie wisselen elkaar sinds eind de jaren 80 af aan de macht en verzonken beiden diep in corruptie.

Het feestvarken van weleer ontpopte zich tot een gelovig moslim die conservatieve waarden koestert

Lange tijd brak Khan politiek geen potten en hij verbrandde zich toen hij in 1999 de staatsgreep van generaal Pervez Musharraf steunde om nadien van gedachten te veranderen. Khan wordt overigens verweten dat hij een windvaan is die voortdurend van mening verandert als het hem uitkomt.

Zo ontpopte het vroegere feestvarken zich tot een gelovig moslim die conservatieve familiewaarden koestert, wetten steunt die het beledigen van de godsdienst bestraffen en wil hij Pakistan uit de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme halen. Ook zocht hij toenadering tot moslimgroepen en zelfs tot de Pakistaanse taliban, die vooral aanhang hebben bij de Pashtun-minderheid langs de grens met Afghanistan.

Khan zelf behoort tot die Pashtun-minderheid, maar hij werd geboren in Lahore, de hoofdstad van Punjab, de belangrijkste provincie in Pakistan, waar de macht zetelt. Die dubbele identiteit -Pashtun en Punjabi- heeft hem geholpen om door te stoten naar de macht. Dat hij de favoriet was van de legertop en almachtige geheime dienst ISI heeft zeker ook geholpen, want in Pakistan gebeurt weinig wat die niet willen. Mocht hij ooit in de verleiding komen om met hen in de clinch te gaan, dan kan hem dat even snel als zijn voorgangers zuur opbreken. De weg van de macht naar de cel en omgekeerd is in Pakistan soms erg kort.

Meest gelezen