Videospeler inladen...

Frisse ideeën op jijkiest.be om de straten vlot en netjes te houden

Wie kijkt naar de voorstellen op jijkiest.be, ziet dat de Vlaming mobiliteit en netheid belangrijk vindt. Meer dan de helft van de voorstellen valt namelijk onder de categorieën “fiets, auto of bus” en “netheid en infrastructuur”. Een blik op enkele innoverende ideeën.

Verzinkbare urinoirs

Jasper Meymans stelt voor om in Mechelen verzinkbare urionoirs te plaatsen. Als cafébaas stoort hij zich aan wildplassers. "Mensen die 's nachts uitgaan, durven wel eens wildplassen en dat zorgt voor geurhinder. Er zijn hier dan ook nauwelijks openbare toiletten. In Leuven hebben ze al verzinkbare urinoirs en ook in Nederland maken ze er al volop gebruik van. Mechelen kan het goede voorbeeld volgen."

Mobiliteitsdeskundige Willy Miermans is sceptisch. "Ik ben een voorstander van meer openbare toiletten in uitgaansbuurten. Alleen vraag ik me af of mensen die urinioirs wel zullen gebruiken. De urinoirs die nu al in de straten staan, hebben weinig succes omdat mensen het systeem niet vertrouwen en het niet graag gebruiken."

Diagonale zebrapaden

Willem Kolpa woont in Mechelen, maar vindt voor zijn voorstel inspiratie in New York. Daar zijn diagonale zebrapaden al een hele tijd ingeburgerd. Hij stelt voor dat de stad zo'n zebrapad aanlegt op het Plaisanceplein. "Het kruispunt is onoverzichtelijk. Een diagonaal zebrapad zou een goede oplossing zijn. Zeker voor de voetganger, want die hoeft dan niet langer twee keer te wachten als hij diagonaal oversteekt."

Tom Coppens, professor ruimtelijke ordening aan de Universiteit Antwerpen, is niet helemaal overtuigd van het idee. "Ik denk dat het volstaat om fietsers en voetgangers op hetzelfde moment groen te geven. In Groningen gebeurt dat al en daar zijn nauwelijks ongevallen. Diagonale oversteekplaatsen zijn dan niet meer nodig, want voetgangers houden zich niet vaak aan de wegmarkeringen bij het oversteken."

Fietsboxen

Wat als je de fiets als vervoersmiddel wil gebruiken, maar je thuis geen plaats hebt om je fiets te stallen? Barbara De Schouwer uit Grimbergen ziet een oplossing in de fietsboxen die ze gezien heeft in Jette en Vorst. "De gemeente heeft daar fietstrommels geplaatst. Dat zijn boxen waarin je ongeveer vijf fietsen kunt parkeren. Zelf heb ik geen fiets, gewoonweg omdat ik die nergens kwijt kan."

Coppens ziet hier de voordelen wel van in. "Fietsendiefstal is een van de redenen waarom mensen hun fiets liever thuis laten. Beschermde boxen zijn een mogelijke oplossing voor dat probleem, al zou ik persoonlijk eerder pleiten voor het opleggen van normen bij bouwvergunningen om nieuwe fietsparkings te ontwikkelen."

Meest gelezen