AFP OR LICENSORS

Macron wil eerst geste van VS voor hij over handelsverdrag wil praten

De Franse president Emmanuel Macron heeft bedenkingen bij de deal waarover de Amerikaanse Donald Trump en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker het gisteren eens zijn geraakt. Daarmee tempert hij het optimisme dat was ontstaan na de ontmoeting tussen Trump en Juncker.

"Ik ben geen voorstander om onderhandelingen te beginnen die moeten leiden tot een handelsakkoord zoals TTIP omdat de context niet goed is", zei Macron tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Spaanse premier Pedro Sanchez.

Er moet een duidelijke geste van de VS komen

Franse president Emmanuel Macron

"Je moet uiteraard de Europese belangen verdedigen, bijvoorbeeld in verband met de toegang tot de Amerikaanse markt, die nu grotendeels gesloten is. Er moet een duidelijke geste van de VS komen", aldus Macron.

De Franse president geeft meteen een concreet voorbeeld: "Signalen die een escalatie moeten voorkomen op het vlak van staal en aluminium, waarop door de VS illegale belastingen zijn geheven. Dat is voor mij een voorwaaarde voor vooruitgang."

Gisteren was optimisme gerezen nadat Trump en Juncker hadden afgesproken naar een nul procent douanetarief op de handel in industriële goederen tussen de VS en de EU. Trump gaf ook aan dat hij de onenigheid over de handel in staal en aluminium wil oplossen. Voor Macron klinkt dat allemaal wat vaag; de Franse president ziet graag meer concrete maatregelen voor hij zijn fiat wil geven aan de plannen van Juncker en Trump. 

Meest gelezen