Marc Reynebeau: "Juncker heeft zijn klassieke truc toegepast door Trump te kussen"

De foto van de kus tussen Jean-Claude Juncker en Donald Trump is opvallend, maar het beeld zal de geschiedenisboeken niet halen. Dat zegt Marc Reynebeau in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Met de kus heeft Juncker zijn taal aan de VS opgedrongen, met succes."

Juncker en Trump in een omhelzing verwikkeld terwijl ze elkaar op de wang kussen: dat beeld heeft de Amerikaanse president op Twitter geplaatst na zijn onderhoud met de voorzitter van de Europese Commissie over de handelsrelaties tussen de EU en de VS gisteren. Zijn boodschap? De liefde tussen de 2 machtsblokken is (nog steeds) groot.

"Ik denk niet dat deze foto de geschiedenisboeken zal halen", zegt historicus Marc Reynebeau in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). "Het was lang niet de eerste kus van Juncker, hij is een serial kisser. Het was ook niet de eerste kus die Trump van een Europees staatsman kreeg."

"Toen de Franse president Emmanuel Macron de VS in april een staatsbezoek bracht, hebben hij en Trump ook gekust en geknuffeld. Toen Trump een jaar eerder een bezoek bracht aan Frankrijk, kregen we eigenaardige scènes te zien waarbij ze elkaar vasthielden en omhelsden. Het leek een beetje vreemd."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"De foto is wel opvallend omdat de handelsrelaties tussen de EU en de VS niet geweldig goed zijn. Juncker heeft zijn gewone truc toegepast: iedereen kussen en hen zo in zijn taal dwingen. Hij kust zelfs zijn vijanden. Zo kuste hij eerder Nigel Farage, de Britse eurosceptische politicus. Misschien was ook deze kus een judaskus. Juncker heeft zijn taal aan de VS opgedrongen, met succes."

AFP or licensors

Leiders die elkaar kussen: voor velen roept het herinneringen aan het Sovjettijdperk op. "Franse presidenten deden en doen het ook vaak, maar het kwam vooral in het communistische blok voor. Voor communisten was het een teken van solidariteit, broederschap en gelijkheid."

"Sovjetleiders kusten iedereen. Zo bestaat een iconische foto van Leonid Brezjnev die secretaris-generaal van de DDR Erich Honecker vol op de mond kust. Het beeld staat symbool voor de wijze waarop de Sovjet-Unie Oost-Duitsland onder de knoet hield."

AP1979

"De kussen van Sovjetleiders waren zelfs zo'n traditie dat het een teken van verkoelde relaties was als het niet gebeurde. Dat was duidelijk toen de relatie tussen de Sovjet-Unie en China aan het einde van de jaren 50 begon af te kalven. Plots kusten de leiders elkaar niet meer. Ze zagen elkaar niet langer als gelijken."

In "Het Journaal" heeft Björn Soenens gisteravond tekst en uitleg gegeven bij de ontmoeting tussen Juncker en Trump. Zijn analyse kan u hieronder herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen