BELGA/WAEM

Mia Doornaert noemt zich slachtoffer van politieke hetze

Na de nieuwe opschudding over het voorzittersschap van het Vlaams Fonds voor de Letteren, geeft de betrokkene, Mia Doornaert, een reactie aan het persbureau Belga. Ze blaast daarbij warm en koud. Vooreerst noemt ze zich het slachtoffer van een politieke hetze, maar ze verontschuldigt zich ook bij haar felste criticus, Bleri Lleshi, die ze een marginaal mannetje had genoemd. 

Wie had verwacht of gehoopt dat het stof zou gaan liggen komt bedrogen uit. Het interview met Mia Doornaert in Knack deze week schoot ook bij auteurs die zich tot nu ver van de zaak hadden gehouden in het verkeerde keelgat.

Doornaert zei dat ze niet veel woorden wilde verspillen aan het "marginaal mannetje" Bleri Lleshi. Die had haar eerder beschuldigd van racisme en islamofobie. 

copyright MO*

Links-rechtse polarisatie

Voor Stefan Hertmans, Jeroen Olyslaegers en Peter Verhelst gaat de uitspraak over Lleshi te ver. Vooreerst zeggen die auteurs: Lleshi is geen marginale figuur, maar een goed geïntegreerde geëngageerde schrijver van Albanese afkomst, ook filosoof en performer onder de naam Bruselo, een 37-jarige man die veel jongeren uit hun lethargie haalt. 

Ze betreuren ook het lage niveau van het debat. Alleen al door haar harde uitval bewijst Doornaert voor Hertmans, Olyslaegers en Verhelst dat ze niet geschikt is voor een job die veel diplomatie en fijngevoeligheid vereist. "Zo wordt het VFL een vulgair café waar zelf de bazin staat te schelden", zei Olyslaegers aan De Morgen.   

(Lees verder onder de foto.)

Jeroen Olyslaegers

Boosheid is een slechte raadgever

"Ik was boos op het ogenblik van het interview met Knack", zegt barones Doornaert aan Belga. "Lleshi had mij een raciste en islamofobe genoemd; ik had de term marginaal mannetje niet mogen gebruiken. Ik bied excuses aan, al is wat hij over mij zei veel erger".

Maar onmiddellijk voegt ze eraan toe: "De hetze tegen mij is politiek gemotiveerd; ik ben niet links of vrijzinnig en dat maakt mij bij sommigen verdacht." 

Sinds ik op vijfjarige leeftijd heb leren lezen, ben ik boeken blijven verslinden

Doornaert weerlegt ook een andere kritiek, onder meer van auteur Gaea Schoeters, dat ze geen voeling zou hebben met de actuele Vlaamse literatuur, die ze als voorzitter van het fonds door dik en dun in binnen- en buitenland zal moeten verdedigen. "Uiteraard benoemt men geen voorzitter die niet is gepassioneerd door literatuur en taal, en dat ben ik", zegt Doornaert.  

De nieuwe raad van bestuur van het fonds begint haar mandaat op 1 september. Wettelijk moet die raad een voorzitter voordragen, en niet een politieke partij, zoals nu is gebeurd. De raad kiest vooreerst een datum om de nieuwe voorzitter te benoemen. Nog anderhalve maand om de plooien glad te strijken. 

Niet iedereen is tegen Doornaert als voorzitter. In een column op VRTNWS.be ging Luckas Vander Taelen vierkant achter haar staan. Auteur Marnix Peeters vindt de heisa een goede zaak. "Het is tijd dat iemand bij het VFL eens op tafel klopt en de vleermuizen uit de kasten jaagt", zei hij in De Morgen. Voor nog anderen is all publicity good publicity, het VFL komt eindelijk eens in het nieuws, zo vaak gebeurt dat nu ook niet. 

Meest gelezen