AFP or licensors

Nieuw-Zeeland voert betaald verlof in voor slachtoffers huiselijk geweld

Het parlement in Nieuw-Zeeland keurde een wet goed die slachtoffers van huiselijk geweld tien dagen betaald verlof toestaat. Die tijd kunnen slachtoffers gebruiken om hun partner te verlaten, een nieuwe woonplaats te vinden en zichzelf en de kinderen in veiligheid te brengen.

Nieuw-Zeeland is een van de landen met de meeste meldingen van huiselijk geweld in de ontwikkelde wereld. Groen parlementslid Jan Logie, die zelf in een opvangtehuis voor vrouwen werkte, bond de strijd aan en vocht zeven jaar voor de nieuwe wet. "Hiermee laten we het heft niet alleen in handen van de politie, maar maken we mensen bewust dat iedereen een rol speelt in het helpen van de slachtoffers. We veranderen de culturele norm", vertelde ze emotioneel na de stemming van de wet.

Geen bewijs nodig

De nieuwe wet zal in april in werking treden. Elk slachtoffer van huiselijk geweld zal recht hebben op tien dagen betaald verlof zonder daarbij een bewijs te moeten leveren van het ondergane geweld. Daarnaast komen ze ook in aanmerking voor maatregelen die hun veiligheid garanderen, zoals een verandering van werklocatie en het verwijderen van persoonlijke gegevens online.

"Huiselijk geweld respecteert de grens tussen werk en privé niet. Onderzoek toont aan dat gewelddadige partners het geweld meebrengen naar het werk", zegt Logie. "Dat kan door hun partner te stalken en voortdurend te bellen of mails te sturen. Soms proberen ze zo het ontslag van de partner uit te lokken."

Toch enige kritiek

Niet iedereen in het Nieuw-Zeelandse parlement was voorstander van de wet. Sommigen vreesden dat de wet te veel zou kosten voor kleine en middelgrote bedrijven. De vrees bestaat ook dat werkgevers mensen die ze verdenken een slachtoffer van huiselijk geweld te zijn, niet meer aannemen. De wet kwam er uiteindelijk toch met 63 stemmen voor en 57 tegen.

In maart was er ook in Australië sprake van een soortgelijke wet. Daar zouden slachtoffers vijf dagen krijgen om hun leven te herorganiseren.

Meest gelezen