Videospeler inladen...

Ontploffing voor Amerikaanse ambassade in Peking

Vanochtend heeft zich voor de Amerikaanse ambassade in Peking een ontploffing voorgedaan. De dader zou een 26-jarige man zijn. Over zijn motief bestaat geen duidelijkheid.

Op beelden op sociale media is een grote rookpluim te zien. Getuigen spreken over een "luide knal".  Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade ging het om een ontploffing met een "zelfgemaakt explosief". Er vielen geen slachtoffers, de dader verwondde enkel zichzelf.  Een politewagen raakte beschadigd.

Volgens de politie is de dader een 26-jarige man uit Binnen-Mongolië, een autonome regio in China. Over zijn motief is niets bekend. Eerder meldde de staatskrant Global Times dat op dezelfde plek een vrouw was weggeleid die zichzelf had overgoten met een brandbare vloeistof.   Het is niet duidelijk of er een verband is tussen beide incidenten. 

Censuur in actie

De ontploffing gebeurde in het noordoosten van Peking, in een buurt met veel buitenlandse ambassades. In China doen zich wel vaker incidenten voor met gefrustreerde burgers die aandacht zoeken voor het onrecht dat hen is aangedaan. De afgelopen jaren staken bijna 150 Tibetanen zichzelf in brand uit protest tegen de Chinese overheersing in Tibet. 

Meteen na de ontploffing werd de term "Amerikaanse ambassade" gecensureerd op het Chinese internet. Posts op de Chinese versie van Twitter met foto's van getuigen werden gewist. 

Meest gelezen