Videospeler inladen...

Gokken piekt tijdens WK: meer dan 330 miljoen euro ingezet, 150.000 nieuwe registraties

Telkens de Rode Duivels een match speelden tijdens het recente WK Voetbal, piekte de gokactiviteit. In totaal waagden 302.000 unieke spelers zich aan een gokje. In totaal voor méér dan 330 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van de Kansspelcommissie. Vooral tijdens de match tegen Panama op 18 juni werd er veel gegokt. 

Er is gegokt tijdens het vorige WK voetbal. Veel gegokt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Kansspelcommissie. In cijfers? 302.000 unieke spelers waagden een gokje, er waren 150.000 nieuwe registraties - een speler die voor het eerst een account aanmaakt of iemand die zich op een andere goksite aanmeldt -, in totaal werd er voor meer dan 330 miljoen gegokt. 

Piek bij Rode Duivels: vooral tijdens België-Panama

Elke keer dat de Rode Duivels in actie kwamen, piekte het aantal nieuwe registraties en het aantal unieke spelers. De eerste match tegen Panama stond gelijk aan het grootste aantal nieuwe registraties (9.341) en het hoogste aantal actieve spelers (123.000)

In totaal werd er meer dan 330 miljoen euro ingezet bij weddenschappen tijdens het WK, waarvan het merendeel online. Op het internet wordt ook meer uitgegeven (gemiddeld 21 euro per dag per speler of 673 euro per unieke speler), dan in gokkantoren en krantenwinkels (gemiddeld 13 euro per ticket).

Tijdens de match België-Tunesië werd het meeste ingezet in gokkantoren en krantenwinkels (4,8 miljoen euro). Online werd die dag 8,6 miljoen euro ingezet en zelfs 10,2 miljoen uitgekeerd. Dat resulteerde daags nadien in een piek van 9,2 miljoen euro online inzetten.

Sportweddenschappen blijken vooral populair bij 21 tot 29-jarigen en bij mannen. Zestigplussers en vrouwen zijn ondervertegenwoordigd, leren de statistieken van de Kansspelcommissie.

Kansspelcommissie: "Véél naar Belgische normen"

Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie benadrukt dat er toch véél gegokt is. "Als je dat afzet tegen het Verenigd Koninkrijk, waar er 7 miljoen mensen gespeeld hebben is dat niet veel. Maar naar Belgische normen is dat toch iets dat de aandacht trekt. Globaal zien we wel dat het gemiddeld spelgedrag meevalt. Het lijkt alsof de mensen wel een budget in hun hoofd hebben als ze gaan gokken. Dat is een goede zaak."  

Als je dat afzet tegen het Verenigd Koninkrijk, waar er 7 miljoen mensen gespeeld hebben is dat niet veel. Maar naar Belgische normen is dat toch iets dat de aandacht trekt

Peter Naessens - directeur Kansspelcommissie

De Kansspelcommissie heeft tijdens de Wereldbeker een preventiecampagne (FC Losers) gelanceerd, specifiek naar jongeren en hun omgeving. Die campagne wordt als succesvol beoordeeld, gezien de interesse op sociale media en bij schoolbesturen. Maar de Kansspelcommissie vindt het wel een gemiste kans dat de Rode Duivels geen steun konden verlenen aan de preventiecampagne. "Dit had wellicht een belangrijke boost kunnen betekenen aan de campagne."

"Eens mensen geregistreerd zijn, een account hebben, worden ze niet meer losgelaten door de goksector"

"300.000 spelers is veel, maar het feit dat de helft nieuwe spelers zijn, is vooral zorgwekkend", vertelt VUB-professor Frieda Matthys van de Hoge Gezondheidsraad. "Eens mensen geregistreerd zijn, zo'n account hebben, worden ze niet meer losgelaten door de sector. Je raakt naar niet meer vanaf."

Eens mensen geregistreerd zijn, zo'n account hebben, worden ze niet meer losgelaten door de sector. Je raakt naar niet meer vanaf

VUB-professor Frieda Matthys

Ook het feit dat het vooral om jonge mensen gaat, baart zorgen. "We weten dat jonge mensen impulsiever zijn. Die zijn heel kwetsbaar. We merken dan ook vaak dat wanneer jonge mensen daar nu in raken, dat ze dat moeilijk loslaten. Het werkt als een verslaving." 

"Er zijn twee dingen waarvan we weten dat ze impact hebben: reclame en beschikbaarheid. De drempel is ook heel laag, je hoeft nergens meer heen te gaan en je bankkaart boven te halen. Alles kan online." 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen