Premier Michel over ontmoeting Juncker-Trump: "Stap in goede richting"

Premier Charles Michel (MR) reageert optimistisch op het gesprek dat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft gehad met de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de premier is het gesprek "een stap in de goede richting". Ook Nederland, Frankrijk en Duitsland reageren voorzichtig positief.

Voorbije maanden leek een handelsoorlog steeds dichterbij te komen, maar na een gesprek tussen Juncker en Trump verklaarden beide heren dat er gestreefd zal worden naar "nul procent douanetarieven op handel in industriële goederen tussen de EU en de VS". 

De Belgische premier ziet het gesprek dus als een stap in de goede richting en zegt er alles aan te zullen doen om "een echt gelijk speelveld te garanderen en wederkerigheid te waarborgen". Gevoelige sectoren blijven een prioriteit, de premier noemt met name de landbouwsector.

Europa voorzichtig positief

Ook andere Europese landen reageren voorzichtig positief. "Een handelsoorlog zou enkel verliezers hebben", zegt Frans minister van Financiën Bruno Le Maire. Hij is dus blij dat er "een dialoog is". Tegelijkertijd zegt hij dat het gesprek niet moet leiden tot een nieuw vrijhandelsakkoord. "We hebben de grenzen daarvan gezien met TTIP", aldus Le Maire.

Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Merkel liet ook weten dat het gesprek in Duitsland als "positief" ervaren.

De Nederlandse premier Mark Rutte liet via Twitter weten dat hij blij is met de "positieve uitkomst".

Meest gelezen