Profiel gemaakt van Limburgse paardenbeulen

Onze provincie wordt al jaren geteisterd door paardenbeulen. Intussen maakten de daders tientallen slachtoffers. Niet alle paarden hebben het overleefd.

De korpschef van de politiezone Heusden-Zolder Geert Luypaert heeft samen met de Amerikaanse federale politiedienst FBI een soort profiel kunnen opstellen van de paardenbeulen. “Daarmee kunnen we zien of een eventuele verdachte beantwoordt aan het profiel van de daders”, zegt Luypaert. "Door de aard van de verwondingen die de paarden hebben opgelopen, is in ieder geval duidelijk gebleken dat er verschillende daders zijn."

Profiel

 

"Het opmaken van een daderprofiel is niet zo eenvoudig", zegt Luypaert. “Het zou makkelijk zijn, mochten we alle gegevens in de computer kunnen steken zodat er daarna een lijst met verdachten uitkomt, maar zo werkt het helaas niet.”

Er zijn wel een aantal conclusies getrokken. Zo hebben de daders hoogstwaarschijnlijk een gerechtelijk verleden en waren ze ooit zelf getuige van dierenleed.

Samenwerking

 

De samenwerking met de FBI kwam er na overleg met de procureur in Limburg en met de magistraat Dierenwelzijn. In de Verenigde Staten zijn er al gelijkaardige gevallen geweest. De ervaring die daar is opgebouwd, komt nu goed van pas.

Meest gelezen