Protest tegen kunstwerk Zaterdagplein

In Brussel zijn de buurtbewoners van het Zaterdagplein niet te spreken over een nieuw kunstwerk dat nu al een maand op hun plein staat. Het gaat om een houten kunstinstallatie die een arm van de Zenne voorstelt.

Volgens de buurt is het werk niet alleen historisch incorrect, ze vinden het werk ook niet mooi passen op hun plein. "Dit plein is een klein en intiem plein. Er zijn hier mooie bomen en kasseien. Plots zonder iets aan ons te vragen, heeft de stad hier een monsterachtig ding laten zetten. Ik kan het niet anders beschrijven. Het moet de Zenne voorstellen maar de Zenne heeft hier nooit gepasseerd", vertelt buurtbewoner Benoît van Innis. "Ik ben zelf kunstenaar. Je moet al niet veel van kunst kennen om te zien dat dit echt niet geslaagd is." 

Symbolische ultimatum 

's Avonds licht het kunstwerk blauw op en kleurt het de appartementen in de buurt ook blauw. De buurt heeft nu een actiegroep opgericht. Ze hebben de stad een symbolisch ultimatum gegeven. Als het kunstwerk tegen 15 augustus niet weg is, dan wil de groep het zelf verwijderen.


 

Meest gelezen