Provincie Antwerpen past maatregelen waterverbruik aan

De provincie Antwerpen past de maatregelen tegen de droogte aan. Besproeien en beregenen mag weer 's avonds en 's nachts, maar oppompen van water mag dan weer niet. De boodschap blijft nog altijd om spaarzaam te zijn met water.

Auto en gazon

Je mag terug je auto wassen of je gazon besproeien - maar niet met leidingwater - tussen 8 uur 's avonds en 8 uur 's morgens. Sportclubs mogen dan ook hun velden besproeien met grond- en putwater als het echt noodzakelijk is. 

Geen water meer uit onbevaarbare waterlopen

Nieuw is ook dat landbouwers geen water meer mogen halen uit de onbevaarbare waterlopen, zoals de Nete bijvoorbeeld. "Dat mag enkel nog voor het drinkwater van het vee op de weide. Als er minder water is, hebben de vissen en de planten minder zuurstof en kunnen ze sterven", legt gouverneur Cathy Berx uit.

"Uit bevaarbare waterlopen mogen landbouwers nog wel water halen, maar dat wordt nauwlettend in het oog gehouden. Als het waterpeil te erg zou dalen, kan dat de scheepvaart in moeilijkheden brengen".  Verder mag je ook de plantjes en groenten uit de moestuin water geven, liefst begieten want dat is zuiniger dan besproeien. Drinkwater is er trouwens nog voldoende.

Meest gelezen