Racing Genk en OHL krijgen uitzondering op sproeiverbod en mogen grasmat water geven

Ondanks het sproeiverbod mogen profvoetbalclubs Racing Genk en OHL toch hun grasmat besproeien. De provincies Limburg en Vlaams-Brabant oordelen dat de clubs professionele organisaties zijn die water nodig hebben om te overleven.

Bedrijven die water nodig hebben voor hun activiteiten krijgen een uitzondering op het algemene sproeiverbod. Volgens het kabinet van de gouverneur van Limburg, Herman Reynders, vallen voetbalclubs uit de eerste klasse onder deze regeling. Daarom mag Racing Genk de grasmat besproeien zodat die optimaal is voor de Europese wedstrijd tegen het Luxemburgse Fola Esch vanavond.

Drinken, drinken, drinken

Met de hoge temperaturen en veel ozon in de lucht wordt het sowieso een zware wedstrijd vanavond. Racing Genk heeft maatregelen genomen om de hitte voor de spelers draaglijk te houden.

Woordvoerder Willem Bogaerts: "Het belangrijkste is drinken, drinken, drinken. Daarom gaan we halfweg de eerste en halfweg de tweede helft een extra drankpauze voorzien voor de spelers. Uiteraard zal er ook voor de supporters voldoende drank aanwezig zijn."

OHL

In de provincie Vlaams-Brabant krijgt voetbalclub OHL ook een uitzondering op het verbod. De provincie vraagt hen wel om zoveel mogelijk put-en regenwater te gebruiken. "We vragen wel om zo weinig mogelijk leidingwater te verbruiken en zoveel mogelijk te sproeien tussen 20 uur 's avonds en 8 uur 's morgens. Het is niet nodig hiervoor een aanvraag in te dienen. Waterverbruik dat niet noodzakelijk is voor het personeel, het productieproces of bedrijfsactiviteiten blijft verboden", vertelt Frank Ilsbroux van de provincie Vlaams-Brabant. 

OHL tevreden

Voetbalclub Oud-Heverlee-Leuven is blij met die uitzonderingsmaatregel. Zij sproeien sowieso niet overdag. "Dat is voor ons ontzettend belangrijk. Zonder goed voetbalveld is het moeilijk om goed voetbal te brengen. We zijn dus blij dat we mogen sproeien. We starten 's morgens en ook 's avonds sproeien we nog een keer. Overdag doen we dat niet want dan kan het gras verbranden. Tijdens het heetst van de dag wordt er dus zeker niet gesproeid", aldus woordvoerder Roel van Olmen. 

 

 

 

Meest gelezen