arie kievit

Risico op huidkanker in België ligt eerder hoog, maar sterfte vrij laag

Het aantal Belgen dat sterft aan huidkanker ligt vrij laag in vergelijking met andere landen. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie rond huidkanker. Het gaat om zo’n vijftien procent van het totale aantal mensen dat gediagnosticeerd is met huidkanker. Nochtans staat ons land in de ‘top’ 15 wat betreft het jaarlijkse aantal nieuwe diagnoses van huidkanker. 

Huidkanker is wereldwijd de meest gediagnosticeerde kanker: één op de drie kankers die vastgesteld wordt, is huidkanker. Een opvallend hoog cijfer, dat de voorbije jaren dramatisch is toegenomen. Maar het goede nieuws is: als het vroeg gedetecteerd wordt, kan het één van de gemakkelijkst te genezen kankers zijn.

Om te benadrukken hoe belangrijk die preventie net is, heeft Derma.plus een nieuwe Skin Cancer Index gepubliceerd. Hun onderzoek bestaat uit twee delen.

Waar loop je het meeste kans op huidkanker?

In eerste deel van het onderzoek wordt opgelijst in welke landen de inwoners het hoogste risico lopen om huidkanker te krijgen. Daarvoor wordt gekeken naar de UV-blootstelling in dat land, het type huidskleur van de inwoners en het aantal vastgestelde huidkankers. Zo kan het aantal huidkankers hoger liggen in landen waarvan de inwoners een lichte huidskleur hebben en waar er tegelijkertijd een hoge UV-blootstelling is. 

Op die schaal scoren Nieuw-Zeeland en Australië – met voorsprong – zeer slecht (zie grafiek). Daar loopt u als inwoner dus het meeste kans om huidkanker te krijgen. Op de derde plaats staat Zwitserland. Zweden en Noorwegen vervolledigen de top vijf. Ons land bekleedt een vijftiende plaats – nog steeds betrekkelijk hoog dus.

Maar dat staat niet altijd in verhouding tot het sterftecijfer

Daarnaast wordt er in het onderzoek een overzicht gemaakt van het aantal mensen die sterven aan huidkanker, en dat in verhouding tot nationale uitgaven voor de gezondheidszorg en het individueel inkomen van de inwoners. Daaruit blijkt dan weer dat in Zweden – in de top vijf wat betreft het aantal huidkankers – het best scoort als het aankomt op het bestrijden van kanker, gevolgd door Zwitersland.

Wat ons land betreft, sterft amper vijftien procent van het totale aantal mensen dat de diagnose van huidkanker gekregen heeft. De reden? België geeft aanzienlijk veel uit aan gezondheidszorg, in vergelijking met andere landen zoals Turkije of Zuid-Afrika. Die landen hebben wellicht een minder ontwikkeld en efficiënt systeem van gezondheidszorg. Daarom zijn vroege diagnoses in deze landen eerder zeldzaam, terwijl ze in België en andere Europese landen gebruikelijk zijn. 

Dat heeft tot gevolg dat het sterftecijfer in minder ontwikkelde landen tot vijf keer hoger ligt. Er zijn minder diagnoses van huidkanker en er is minder geld voor preventie. De boodschap lijkt dus dat voldoende uitgaven voor de gezondheidszorg belangrijk lijken om het sterftecijfer laag te houden.  

Meest gelezen