Associated Press

Rusland-onderzoek: Speciaal aanklager neemt tweets van Trump onder de loep

In de Verenigde Staten neemt speciaal aanklager Robert Mueller, die het onderzoek voert naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, tweets en negatieve verklaringen van president Donald Trump over minister van Buitenlandse Zaken Jeff Sessions en de voormalige FBI-directeur James Comey onder de loep.

Een groot deel van de verklaringen kwam er terwijl Trump ook achter de schermen druk uitoefende op Sessions en Comey, twee belangrijke getuigen in het Rusland-onderzoek. Volgens de New York Times zou Mueller de president willen ondervragen over zijn tweets. Die zouden dan worden toegevoegd aan het dossier van belemmering van de rechtsgang door Trump.

De speciaal aanklager onderzoekt daarvoor onder meer ook ontmoetingen onder vier ogen met Comey, Sessions en andere belangrijke functionarissen over het Rusland-onderzoek, misleidende verklaringen van het Witte Huis, publieke aanvallen en mogelijke beloftes van gratieverleningen voor belangrijke getuigen.

Comey werd in mei 2017 onverwachts door Trump ontslagen als FBI-baas. Ook toen al verweten tegenstanders hem belemmering van de rechtsgang. Behalve in het Rusland-onderzoek, zou Trump hem mogelijk ook onder druk hebben gezet om een onderzoek te staken naar zijn vroeger nationaal adviseur Michael Flynn, die al na minder dan een maand moest opstappen omdat hij vicepresident Mike Pence had misleid over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Meest gelezen