Een tanker van de maatschappij Saudi Aramco.
AP2008

Saudische olietankers vermijden route langs Rode Zee na aanval vanuit Jemen

Saudi-Arabië zal voorlopig geen tankers meer via de Rode Zee en het Suezkanaal naar Europa sturen. Gisteren is voor de kust van Jemen een Saudische tanker beschadigd geraakt bij een aanval van de sjiitische Houthi-militie.

Gisteren zijn twee Saudische tankers aangevallen in de smalle zeestraat Bab al-Mandeb tussen Jemen en Somalië. Een van de tankers raakte beschadigd. De aanval werd uitgevoerd door de sjiitische Houthi's die in Jemen strijd voeren tegen troepen die gesteund worden door Saudi-Arabië.

Die strijd is naar een climax gegaan nu de Saudische bondgenoten in Jemen proberen om de strategisch belangrijke havenstad al-Hudaydah te veroveren op de Houthi's. Die laatsten gebruiken alle middelen en vuren raketten af op Saudi-Arabië en dus nu ook op Saudische tankers voor de kust.

De kwestie kan grote gevolgen hebben voor de internationale oliemarkt. De Rode Zee is van groot belang voor het vervoer van olie uit het Midden-Oosten en goederen vanuit het Verre Oosten naar Europa en de Verenigde Staten. De Bab al-Mandeb is de smalle toegang vanuit de Indische Oceaan naar de Rode Zee. Aan de andere kant van die zee ligt het Suezkanaal naar de Middellandse Zee.

Als er nog schepen in die buurt zouden worden aangevallen, zou dat kunnen leiden tot internationale inmenging in de oorlog in Jemen.

Iran: "Rode Zee is niet veilig"

Net vandaag heeft de lraanse generaal Qasem Soleimani de Verenigde Staten gewaarschuwd om geen oorlog te beginnen tegen Iran. "Trump moet weten dat wij een natie van martelaren zijn en dat we hem opwachten", klonk het uitdagend. Hij verweet de VS-president ook dat diens taalgebruik past in de "ethiek van nachtclubs en goktenten".

Opvallend is echter dat Soleimani ook waarschuwde "dat de Rode Zee niet veilig is zolang VS-troepen daar aanwezig zijn". Soleimani is de bevelhebber van al-Quds (Jeruzalem), het elite-korps van de Iraanse Revolutionaire Wachten, een steunpilaar van het regime in Teheran. Hij is verantwoordelijk voor de buitenlandse operaties van Iran. Zo steunt het korps de strijd tegen terreurgroep IS in Irak en Syrië, maar vecht het ook aan de zijde van het Syrische regeringsleger. De eenheid zou ook de sjiitische Hezbollah-militie in Libanon en de Houthi's in Jemen trainen en bewapenen. Het vreemde is wel dat dat Iraanse elitekorps in onder meer Afghanistan en Irak in het verleden heeft samengewerkt met Amerikaanse troepen tegen gemeenschappelijke vijanden zoals de taliban of IS.

Generaal Soleimani heeft goede contacten met ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran. Die had er eerder mee gedreigd om de smalle zeestraat van Hormuz vlakbij Iran te sluiten als de VS de oliehandel van Iran zouden ondermijnen. Die zeestraat is cruciaal voor de uitvoer van olie uit Irak en de Arabische staten in de Golf.

Meest gelezen