VRT/Chantal Van der Beken

"Schildpad" van Fabre in Nieuwpoort na enkele weken al beschadigd, kunstwerken beklimmen wordt beboet

"Searching for Utopia", het kunstwerk van Jan Fabre dat beter bekend is als "de schildpad", is enkele weken na de inhuldiging in Nieuwpoort al op verschillende plaatsen beschadigd. Het stadsbestuur vraagt aan het publiek meer respect voor het kunstwerk. Op het "aanraken, besmeuren of beklimmen van kunstwerken" staan vanaf nu GAS-boetes tot 250 euro. 

Op maandag 9 juli werd het nieuw aangelegde Fabreplein in Nieuwpoort (bij cultureel centrum Ysara) met daarop het bekende werk "Searching for Utopia", ook bekend als "de schildpad", feestelijk ingehuldigd. 

Intussen werd er al op verschillende plaatsen schade vastgesteld aan de bovenlaag van het kunstwerk. Zo staan er krassen op de rug en de zijkant.  Volgens de stad zijn er door de bewoners van de flatgebouwen rondom het werk al verschillende incidenten gemeld. Het ging dan om mensen die niet de verleiding konden weerstaan om op het werk te klimmen.  (lees verder onder de foto) 

VRT/Chantal Van der Beken

Het kunstwerk werd in 2003 gemaakt voor de eerste editie van Beaufort. Het stond eerst op het strand en daarna op de zeedijk. Kostprijs was 325.000 euro. Ook toen werd het soms eerder als speeltuig dan als kunstwerk gezien. Ook het zand deed het kunstwerk in brons geen goed. 

Daarom staat het werk nu hoger en is er een waterpartij rond, maar die lijkt in deze zomerse tijden mensen eerder te lokken dan af te schrikken. Drie jaar geleden werd het werk weggehaald en gerestaureerd met bladgoud. Dat kostte 139.000 euro.  

"Kunst zou moeten rekenen op meer respect en zorg"

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) roept het publiek op om meer respect te tonen voor het kunstwerk. Er komt nu een verbod om kunstwerken en monumenten te beklimmen, te beschadigen, te bekrassen of te besmeuren. De schildpad mag niet meer aangeraakt worden en ook het water errond mag niet verontreinigd worden. 

Overtreders kunnen vanaf nu GAS-boetes tot 250 euro krijgen. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond beslist. Er zijn vier camera's rond het kunstwerk geïnstalleerd om overtreders te betrappen. 

"Een van de speerpunten van ons cultureel beleid is dat iedereen van kunst moet kunnen genieten", zegt burgemeester Vanden Broucke. "Kunst in de openbare ruimte verfraait niet alleen onze stad, het houdt onze stad ook aantrekkelijk en levendig. Het verruimt, brengt tot leven en confronteert. Daardoor zou kunst juist moeten rekenen op meer respect, zorg en medeverantwoordelijkheid. Dit respect voor ons kunstwerk is nu jammer genoeg ver te zoeken."

VRT/Chantal Van der Beken

Meest gelezen