Speelgoedmaker Mattel schrapt 2.200 jobs

De Amerikaanse speelgoedmaker Mattel zet het mes in zijn personeelsbestand. De maker van onder meer Barbie-poppen en Hot Wheels-autootjes wil 22 procent van de banen schrappen. Eind vorig jaar werkten bij Mattel ongeveer 35.000 mensen, van wie het merendeel buiten de Verenigde Staten.

Mattel schrapt niet alleen banen, maar gaat ook de organisatie aanpassen. Zo wil het bedrijf minder speelgoed zelf produceren en doet het fabrieken in Mexico van de hand. In totaal wil Mattel 650 miljoen dollar besparen.

De omzet van de speelgoedmaker daalde voor het vierde kwartaal op rij, met 14 procent naar 841 miljoen dollar, onder meer door het faillissement van de speelgoedwinkelketen Toys 'R' Us. Dat leidde tot een verlies van 241 miljoen dollar. Lichtpuntjes waren Barbie en Hot Wheels die het beide goed bleven doen: de verkoop van Barbie-poppen groeide met 12 procent, die van Hot Wheels ging met 21 procent vooruit.

Het aandeel van Mattel ging in de nabeurshandel met bijna 9 procent onderuit.

Meest gelezen